Η Λιβύη «αγκάθι» στα πανηγύρια για τον TurkStream

Ο αγωγός μήκους 930χλμ. στον πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας εγκαινιάστηκε την Τετάρτη από Πούτιν και Ερντογάν σε ειδική τελετή έναρξης. Μαζί τους ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, με τους ηγέτες συμβολικά να ξεκινούν μαζί τον αγωγό.

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με κανέναν τους εταίρους του έστειλε στην Άγκυρα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ερχόμενος στην Κωνσταντινούπολη μέσω Δαμασκού, όπου πραγματοποίησε απρόσμενη για την Τουρκία συνάντηση με τον πρόεδρο Άσαντ. Μάλιστα οι δύο άντρες επισκέφθηκαν το τέμενος στο οποίο είχε πει ότι θα προσευχηθεί ο πρόεδρος Ερντογάν όταν φύγει ο Άσαντ από την εξουσία.

Ο κ. Πούτιν έφτασε στην Κωνσταντινούπολη από χθες το βράδυ, ενώ αναμενόταν σήμερα το πρωί για τα εγκαίνια του αγωγού Turk Stream.

«Η προσφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του TurkStream αναμφισβήτητα θα έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για την οικονομία της Τουρκίας και της περιοχής του Εύξεινου Πόντου αλλά θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη πολλών χωρών της Νότιας Ευρώπης και θα συμβάλει στη βελτίωση της ενέργειας την ασφάλεια της Ευρώπης εν γένει», δήλωσε ο Πούτιν και ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για την» πολιτική βούληση «που ήταν απαραίτητη για την εφαρμογή μιας τέτοιας τεράστιας πρωτοβουλίας.

Καθώς η Ρωσία παραμένει ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Τουρκία, οι χώρες θα εφαρμόσουν νέα κοινά ενεργειακά έργα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε την Τετάρτη. Η Ρωσία συμμετέχει επίσης σε ένα άλλο τεράστιο ενεργειακό έργο στην Τουρκία, το πυρηνικό εργοστάσιο Akkuyu (NPP), το οποίο πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία αργότερα φέτος.

Ο αγωγός TurkStream είναι ο «δρόμος του μεταξιού του ενεργειακού κόσμου» και ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την Τουρκία, καθώς και ο ακρογωνιαίος λίθος των σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Fatih Donmez.

«Αυτός ο αγωγός θα επιτρέψει στη Σερβία να προμηθεύεται φυσικό αέριο σε αξιοπρεπείς τιμές, καλύτερες από ό,τι είχαμε μέχρι στιγμής», ανέφερε ο Πρόεδρος της Σερβίας. Σημείωσε ότι το σχέδιο θα επιτρέψει στη Σερβία να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις και να αναπτύξει βιομηχανική παραγωγή.

H συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση και διήρκεσε δυο περίπου ώρες, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της δεν πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου. Μετά τα εγκαίνια του αγωγού ο κ. Πούτιν περιορίστηκε να πει ότι η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών αναπτύσσεται παρά τα εμπόδια. Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν μεταξύ άλλων επανέλαβε ότι κανένα πρότζεκτ στην Ανατολική Μεσόγειο που αποκλείει την Τουρκία δεν μπορεί να υλοποιηθεί ούτε από οικονομική, ούτε νομική, αλλά ούτε και διπλωματική άποψη.

Αγκάθι στις σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας και η κατάσταση στην Λιβύη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι αμέσως μετά τα εγκαίνια οι Πούτιν και Ερντογάν συνέχισαν στην συνάντηση αυτή την φορά με την συμμετοχή των υπουργών εξωτερικών και άμυνας. Κάτι που σημαίνει ότι συνεχίζονται διαπραγματεύσεις πιθανότατα για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη.

Στα αγκάθια στις σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας όπως είναι γνωστό έχει προστεθεί και η κατάσταση στην Λιβύη. Ο κ. Πούτιν στηρίζει τον Χαφτάρ. Ο κ. Ερντογάν που έχει υπογράψει τα δύο μνημόνια με την κυβέρνηση Σαράτς κατηγορεί δημόσια την Μόσχα για την παρουσία της ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας Βάγκνερ στο πεδίο της Λιβύης και στο πλευρό του Χαφτάρ.

Τώρα που βγαίνουν στην δημοσιότητα και ειδήσεις για τις πρώτες τουρκικές δυνάμεις που έφτασαν στην Τρίπολη με αντιαεροπορικό εξοπλισμό η συνάντηση καθίσταται καίρια, καθώς σε αντίθεση με την Συρία όπου βρέθηκε κοινός τόπος για την παρουσία του τουρκικού στρατού, η επιτροπή της Άγκυρας, που είχε μεταβεί στην Μόσχα για μια παρόμοια συμφωνία, είχε επιστρέψει με άδεια χέρια.

Αντρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη
dw
RT