Τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας, θέλει ο Τούρκος ΥΠΕΞ στην Αν.Μεσόγειο

Η Άγκυρα διατηρεί ψηλά τους τόνους με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εξαπολύει βολές από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, κατά της χώρας μας για τη στάση της στο Λιβυκό αλλά και στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ζήτησε ξανά μοίρασμα των κοιτασμάτων.
«Η Ελλάδα πρέπει να πείσει τον ελληνοκυπριακό τομέα να επιδείξει μία στάση που να αποδέχεται τη μοιρασιά στην ανατολική Μεσόγειο. Εκείνη ανήκει σε όλους μας. Μέχρι σήμερα αντί να προσπαθούν να μας αποκλείσουν, πρέπει να δείξουν ειλικρινά ότι είναι έτοιμοι να μοιράζονται. Εμείς είμαστε έτοιμοι για αυτό»

«Η Μεσόγειος ανήκει σε όλους μας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτό που μας ενδιέφερε και συζητήθηκε στο Βερολίνο ήταν να μην ενισχυθούν περαιτέρω οι δυνάμεις στη Λιβύη, να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός, όπως και οι προσπάθειες για πολιτική διαδικασία», είπε.

«Εμείς δεν λέμε να αγνοηθεί η Ελλάδα. Εκεί θα ερχόταν μόνο για να φέρει στην ατζέντα τη συμφωνία για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράψαμε εμείς εκεί αλλά αυτό δεν ήταν στην ατζέντα του Βερολίνου». Κατηγόρησε μάλιστα την Ελλάδα ότι αξιολογεί με «στενή οπτική» τα πράγματα. Ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα επιθυμεί κατάπαυση πυρός στη χώρα και κατηγόρησε την Ελλάδα πως δεν έχει κάνει κάποια προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά και για την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα.

«Δεν υπάρχει καμία συμβολή της Ελλάδας στο θέμα της Λιβύης ούτε θετική ούτε αρνητική, πέρα από κάποιες θυμικές κινήσεις, όπως ήταν η πρόσκληση του Χάφταρ. Ούτε το Κατάρ προσκλήθηκε, παρόλο που είναι παίκτης. Το να προσκληθεί η Ελλάδα προκειμένου να φέρει αυτά τα θέματα στην ατζέντα (μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης) δεν είχε νόημα», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.