Να ενημερώσει κάποιος τον ΟΗΕ για το ποιος είναι ο δράστης των παρανομιών στην ΑΟΖ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη ένα εξάμηνο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, υιοθετώντας νέα στοιχεία εκτροπής του Κυπριακού. Υιοθετήθηκαν διατυπώσεις, ιδέες που εν πολλοίς παραπέμπουν σε διαδικασία ομαλοποίησης με την κατοχή. Ένας σχεδιασμός που συντηρείται από τον ΟΗΕ κι άλλους διεθνείς παράγοντες.

Από το πρώτο προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο ετοίμασαν όπως πάντα οι Βρετανοί, μέχρι και το τελικό υπήρξε σημαντική βελτίωση, μετά από έντονες παρεμβάσεις του υπουργείου Εξωτερικών.

Παρέμειναν, ωστόσο, προβληματικές αναφορές στο ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι οποίες είναι:

Η αναφορά για «τη δημιουργία αποτελεσματικού μηχανισμού για απευθείας στρατιωτικές επαφές μεταξύ των πλευρών και των σχετικών ενδιαφερομένων μερών». Είναι σαφές πως με τη διατύπωση αυτή ( «σχετικών ενδιαφερομένων μερών») το ψήφισμα αναφέρεται στο ψευδοκράτος, στις «Τουρκοκυπριακές Δυνάμεις Ασφαλείας»( ΤΔΑ). Αυτό συνιστά αναβάθμιση του ψευδοκράτους αλλά και εξίσωση της Εθνικής Φρουράς με τις παράνομες ΤΔΑ.

Συνιστά ένα ακόμη στοιχείο ομαλοποίησης με την κατοχή.

Δίνεται νέος ρόλος στις Τεχνικές Επιτροπές. Οι δυο ηγέτες καλούνται να εξετάσουν την ενίσχυση των διακοινοτικών επαφών και τη βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων των Κυπρίων… «να εξασφαλίσουν τον αποτελεσματικό συντονισμό και τη συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις – εγκλήματα».

Ένα ακόμη στοιχείο ομαλοποίησης με την κατοχή.

Σε σχέση με τα ΜΟΕ που προτείνονται περιλαμβάνεται- όχι ευθέως- και το απευθείας εμπόριο. Γίνεται αναφορά στην οικονομική συνεργασία και το εμπόριο!

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας απροκάλυπτα συγκάλυψε για μια ακόμη φορά τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Η διατύπωση που υιοθετείται δεν παραπέμπει στη λογική «ίσων αποστάσεων». Είναι ξεκάθαρη στάση υπέρ της τουρκικής προκλητικότητας.

Τι αναφέρεται στο ψήφισμα, που προκαλεί;

«Εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του για την περαιτέρω κλιμάκωση και τις αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο για την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων»…«το ΣΑ ζητεί τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας τους ηγέτες των δύο κυπριακών κοινοτήτων και όλων των εμπλεκομένων μερών να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα μπορούσαν να βλάψουν τις πιθανότητες επιτυχίας».

Ποιος προκαλεί την ένταση και τι ρόλο μπορούν να παίξουν «οι δυο ηγέτες»; Μας δουλεύουν; Η Κυπριακή Δημοκρατία προκαλεί ένταση; Καταρχήν δεν έχει τη δυνατότητα πράξει τούτο. Αλλά και να είχε, το έργο που βλέπουμε είναι την κατοχική Τουρκία να προελαύνει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Κρύβονται πίσω από τις γενικολογίες για να καλύψουν την τουρκική επιθετικότητα. Αυτό το περίμενε κανείς από τους «συνήθεις ύποπτους», αλλά όχι από τους υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

apopseis

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Να ενημερώσει κάποιος τον ΟΗΕ για το ποιος είναι ο δράστης των παρανομιών στην ΑΟΖ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.