Οι πρέσβεις τραγούδησαν στον Μεβλούτ το «happy birthday» κι αυτός τους τα έψαλε κανονικά

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Έλεος… Οι Ευρωπαίοι πρέσβεις τραγούδησαν όρθιοι το «Happy Birthday» στον Τσαβούσογλου – Κι αυτός για ευχαριστώ απείλησε την ΕΕ (βίντεο)

Τις εικόνες από τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τους Πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Άγκυρα, τις παρακολουθήσαμε από το φιλμάκι που ανήρτησε το πρακτορείο «Ανατολού».

Οι Πρέσβεις σηκώθηκαν από την καρέκλα τους και σαν παιδική (φάλτσα) χορωδία, κτυπώντας ταυτόχρονα ρυθμικά τα χέρια τους, τραγούδησαν το «happy birthday» στον ΥΠΕΞ της κατοχικής Τουρκίας, με την ευκαιρία της ημέρας των γενεθλίων. Του πρόσφεραν και δώρο, για το οποίο, υπό την μορφή αστείου, ρώτησε εάν «είναι ακριβό». Σημειώνεται συναφώς πως πρέσβεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Άγκυρα δεν υπάρχει επειδή η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει!

Όλα αυτά στο τελετουργικό. Γιατί στη συνέχεια ο γιορτάρης βρήκε την ευκαιρία και τους τα έψαλε κανονικά.

Είπε στους συνδαιτυμόνες του, πρέσβεις της Ε.Ε., ο Τσαβούσογλου:

– «Εάν συνεχίσουν να αρνούνται την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, για κάθε αρνητικό βήμα που θα κάνει η ΕΕ εναντίον μας θα κάνουμε και εμείς ένα βήμα εναντίον. Τότε τι θα γίνει, θα αυξηθεί η ένταση. Ωστόσο πρέπει να κάνουμε βήματα μαζί για την μείωση της έντασης».
– «Η αλληλεγγύη των μελών δεν μπορεί να είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου.Σε τελική ανάλυση μόλις πριν από λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα στο θέμα της διαμάχης μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας για τα σύνορα θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Γι αυτό η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα για παρόμοια απόφαση στην ανατολική Μεσόγειο».
– «Το θέμα των υδρογονανθράκων δεν είναι μόνο ένα θέμα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Εδώ, εάν η ΕΕ, συμπεριφερθεί με αμεροληψία, μπορούμε να εργαστούμε μαζί για ένα μηχανισμό που να θέτει υπό εγγύηση τα ίσα δικαιώματα των Τ/Κ. Όλοι μαζί μπορούμε να εργαστούμε».

Είναι σαφές πως η Άγκυρα δεν δέχεται αντιδράσεις, απορρίπτει τις όποιες ενστάσεις διατυπώνονται σε πολιτικές που υιοθετεί και πρωτίστως σε παράνομες ενέργειες της. Ενοχλείται η κατοχική Τουρκία όταν, έστω και μικρής έντασης, αποφασίζονται πολιτικές, οι οποίες είναι σε βάρος τους. Σαφώς και εννοούσε με τα όσα ανέφερε χθες τις πρώτες κυρώσεις που αποφασίσθηκαν από την Ε.Ε.

Η Άγκυρα στέλνει απειλητικά μηνύματα προς την Ένωση. Επιχειρεί να ξεκαθαρίσει πως δεν δέχεται αντιρρήσεις στις επιλογές της και πως στις κυρώσεις θα απαντά με δικές της κυρώσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια τέτοια συμπεριφορά είναι αναμενόμενη όταν αντί τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να τρίζουν τα δόντια στην επιθετική και επεκτατική Τουρκία, οι εκπρόσωποι της βαράνε παλαμάκια και τραγουδούν το «happy birthday» στο βοηθό του νεοσουλτάνου, τον ταραχοποιό β΄, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

πηγή: apopseis.com