Ώρες ευθύνης για τα 12 μίλια -Καιρός για ιστορικές αποφάσεις

Επισπεύδονται οι εξελίξεις με την ανάρτηση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης στον ΟΗΕ… Με πόση έκταση χωρικά ύδατα θα πάμε στη Χάγη; Ώρες ευθύνης Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης.

Οι εξελίξεις φαίνεται ότι επισπεύδονται. Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είχε επενδύσει στην καθυστέρηση της ανάρτησης του τουρκολιβυκού μνημονίου στον ΟΗΕ μέχρι τον Μάρτιο και στην ανατροπή της κυβέρνησης Σαρατζ. Η προέλαση του στρατηγού Χαφτάρ μέχρι την Τρίπολη απεδήχθη φρούδα ελπίδα. Η κατάσταση στη Λιβύη όχι μόνο έχει σταθεροποιηθεί υπέρ του Σαρατζ, αλλά οι Τούρκοι άρχισαν να κατασκευάζουν δική τους στρατιωτική βάση. Η μη αναμενόμενη γι’ αυτή την εποχή ανάρτηση της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης από τον ΟΗΕ σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι γείτονες καταθέτουν επισήμως τις δικές τους συντεταγμένες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αμφισβητώντας αμέσως τον σκληρό πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας επί της υφαλοκρηπίδος των νησιών μεταξύ των οποίων της Κρήτης, της Ρόδου και του Καστελλόριζου. Σημαίνει επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν θα στείλει τα ερευνητικά σκάφη του για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα προκειμένου να σύρει την Ελλάδα σε έναν ατιμωτικό διάλογο είτε διμερή είτε στο Διεθνές Δικαστήριο με τους όρους του.

Στο μέτρο που και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ αμέλησαν να καταθέσουν συντεταγμένες και να επεκτείνουν τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια στους καλούς καιρούς, θεωρούμε πως είναι ώρα να αφήσουν τους αχρείαστους διαξιφισμούς για τους «αρμούς» και τον Στάλιν και να αφοσιωθούν στην εθνική υπόθεση. Είναι ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Διότι χωρίς αμφιβολία έρχονται ώρες ευθύνης. Και για την Κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση.

Εφόσον το ελληνικό δόγμα εξωτερικής πολιτικής απορρίπτει την πολεμική αναμέτρηση και προκρίνει τη Χάγη ως μέσο επιλύσεως διαφοράς για τη νησιωτική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, το μέγα ζήτημα που τίθεται είναι το εξής: Με πόσα μίλια χωρικά ύδατα θα πάμε στη Χάγη; Και με ποιες συντεταγμένες; Περίπτωσις να προσφύγουμε στη Χάγη με τα χωρικά μας ύδατα (αιγιαλίτιδα ζώνη) στα 6 μίλια δεν υπάρχει. Δεν μπορεί να υπάρξει.

Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ

3 σκέψεις σχετικά με το “Ώρες ευθύνης για τα 12 μίλια -Καιρός για ιστορικές αποφάσεις

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.