ΥΕΘΑ: «Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να φυλάξει τα σύνορά της»

Για πολλά περιστατικά αποτροπής εισόδου προσφύγων και μεταναστών στο ελληνικό έδαφος στα σύνορα στον Έβρο κατά τη διάρκεια της νύχτας, έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Η εντολή του πρωθυπουργού ήταν σαφής τα σύνορα πρέπει να φυλαχθούν. Έγιναν αρκετά περιστατικά τη νύχτα στις Καστανιές στον Έβρο τα οποία διασταυρώνονται με την αστυνομία. Ο στρατός βοηθάει για την επιτήρηση των συνόρων, η συνεργασία στρατού και αστυνομίας αποδίδει πολύ καλά. Είχαμε πολλά περιστατικά αποτροπής», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως έγιναν συλλήψεις χωρίς να αναφέρει πάντως συγκεκριμένο αριθμό.

Πρόσθεσε πως τα άτομα που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο «μετακινήθηκαν πιθανότατα από την Κωνσταντινούπολη γιατί για να πας από το Ιντλίμπ θες μέρες. Ο καιρός χθες ήταν άσχημος και για αυτό θεωρώ δεν υπήρξαν απόπειρες από θαλάσσης. Η κατάσταση είναι πιο δύσκολη να ελεγχθεί από θαλάσσης αλλά αυτό θα δοκιμαστεί και τις επόμενες ημέρες, θα ενισχύσουμε μέρα με τη μέρα τη φύλαξη των συνόρων».

Τόνισε ακόμη ότι «το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να φυλάξει τα σύνορά της. Θα αναλύσουμε τα στοιχεία για να δούμε σε τι ποσοστό πρόκειται για πρόσφυγες από το Ιντλίμπ».

Γ. Πλακιωτάκης: «Είμαστε σε ύψιστη επιφυλακή – Η τουρκική ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται»

Το μήνυμα ότι οι λιμενικές αρχές βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή και ότι έχουν αυξηθεί οι περιπολίες έστειλε ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Έχουμε ενισχύσει τις λιμενικές αρχές με άτομα και έχουμε αυξήσει τις περιπολίες, έχουμε σχέδιο για περαιτέρω ενίσχυση και σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας είπε πως «η Άγκυρα δεν τηρεί τη συμφωνία με την Ε.Ε. είναι κάτι προφανές, δεν ανταποκρίνεται πλέον η τουρκική ακτοφυλακή αλλά είμαστε εκεί και προστατεύουμε τα σύνορα».

Ο υπουργός Ναυτιλίας είπε επίσης ότι «επικοινώνησε και με τον εκπρόσωπο της Frontex και του ζήτησε ενίσχυση», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν και με τεχνικά μέσα και προσωπικό να ενισχύσουν τα σύνορα μας γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά».

«Σήμερα το πρωί και χθες το βράδυ είχαμε αφίξεις αλλά επειδή και ο καιρός χαλάει δεν είχαμε τις αυξημένες ροές. Ωστόσο, επειδή έχει συσσωρευτεί πολύς κόσμος στα παράλια της Τουρκίας είμαστε σε ύψιστη επιφυλακή», κατέληξε ο υπουργός.