Λίνα Μενδώνη: Άξια ως Ελληνίδα, αντάξια της κληρονομιάς που καλείται να διαφυλάξει.

Φανταστείτε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο να είχε Αρχαία Ολυμπία. Τον πιο αναγνωρίσιμο τόπο παγκόσμιος δηλαδή. Θα είχε αξιοποιήσει έως και το τελευταίο εκατοστό του χώρου, θα είχε αναδείξει και τον μικρότερο αρχαίο λίθο. Εδώ ακόμα και η Τουρκία ανακαλύπτει αρχαία στάνη και στήνει ολόκληρο τουριστικό προϊόν γύρω της.

Στην Ελλάδα όμως επί πολλές δεκαετίες μας διακατέχει μία ιδιότυπη αρχαιοφοβία. Εγκαταλελειμμένοι αρχαιολογικοί χώροι παγκόσμιας ακτινοβολίας, έλλειψη ανάδειξης πραγματικών θαυμάτων του ελληνικού πολιτισμού, μία πλήρης αδιαφορία και μία τουριστική εκμετάλλευση στον αυτόματο πιλότο.

Όσοι έχουν επισκεφτεί την Αρχαία Ολυμπία, που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των ανωτέρω, καταλαβαίνουν ακριβώς τι εννοούμε. Από τον συντετριμμένο ναό του Ολυμπίου Διός, το γυμνάσιο έως τα ανάκτορα του Νέρωνα. Ειδικά η ρωμαϊκή φάση του αρχαιολογικού χώρου, αποτελεί από μόνη της μία μικρή Ολυμπία! Και όμως ο επισκέπτης την προσπερνά αδιάφορα διότι απλούστατα ουδείς ασχολήθηκε για να την αναδείξει.

Ουδείς μέχρι αυτή τη στιγμή. Διότι φαίνεται ότι η κυρία Μενδώνη, αυτή η άξια υπουργός πολιτισμού, δεν έχει απλά την θέληση να κάνει κάτι καλό για την Ελλάδα, αλλά έχει την γνώση και την αποφασιστικότητα να αφήσει το στίγμα της και μαζί με αυτό να αναδείξει την κληρονομιά των προηγούμενων γενεών ως παρακαταθήκη στις επόμενες. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού σε τηλεδιάσκεψη (λόγω της Πανδημίας) των αρμοδίων παραγόντων, έδωσε εντολή να καταρτιστεί το πρόγραμμα μελετών για τη συντήρηση, την αναστήλωση και των ανάδειξη των προαναφερομένων οικοδομημάτων, συγκεκριμένα το Οκτάγωνο –οι λεγόμενες Θέρμες του Νέρωνα, η Λέσχη των Αθλητών, οι Θέρμες του Λεωνιδαίου, οι Θέρμες του Κλαδέου, οι Νότιες Θέρμες και η Παλαιοχριστιανική Βασιλική.

Όλα αυτά αμέσως μετά την αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας που η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού πραγματοποίησε την Πέμπτη 12 Μαρτίου, συνοδευόμενη από κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και από την Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ.

Η Υπουργός ζήτησε να εκπονηθεί άμεσα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου η κατάρτιση ειδικού προγράμματος, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των συγκεκριμένων οικοδομημάτων.

Για το σύνολο των κτηρίων στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ληφθούν τα αναγκαία άμεσα σωστικά μέτρα, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η κατάστασή τους.

Αυτό φυσικά εκτός από την ηθική διάσταση της προστασίας και προβολής του δικού μας πολιτισμού, έχει και την οικονομική ωφέλεια για τον τόπο. Η ανάδειξη των οικοδομημάτων της ρωμαϊκής περιόδου –πέρα από την προστασία των μνημείων αυτών καθ΄ αυτών- θα προσδώσει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εικόνα στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, ενώ θα ενισχύσει σημαντικά το χρόνο παραμονής των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Σήμερα, οι περισσότεροι επισκέπτες περιορίζουν την περιήγησή τους στην έκταση που είχε το Ιερό στη φάση της κλασικής αρχαιότητας. 

Ας μην ξεχνάμε το γεγονός ότι οι πυλώνες του δυτικού πολιτισμού είναι ο αρχαίος ελληνικός αλλά και ο ρωμαϊκός πολιτισμός, ο οποίος φυσικά εμπνεύστηκε από την ελληνική κλασική αρχαιότητα. Και αυτό ακριβώς πρέπει να αναδειχθεί, αφού αποδεικνύεται στον ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας! Με όλα τα οφέλη που θα επιφέρει στην τουριστική αξιοποίηση.

Η κ. Μενδώνη, για άλλη μια φορά δεν έμεινε στην «καλή πρόθεση», αλλά προχώρησε στην υλοποίηση με συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές: Το Υπουργείο θα καλύψει τα τρία πρώτα χρόνια του προγράμματος από πόρους του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ. Φορείς υλοποίησης του προγράμματος θα είναι οι υπηρεσίες του Υπουργείου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Επιπλέον των ρωμαϊκών, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων έλαβε οδηγίες να εκπονήσει κατά προτεραιότητα συμπληρωματική μελέτη για την αντιμετώπιση ολισθήσεων περιορισμένης έκτασης στον Κρόνιο λόφο.

Υπενθυμίζεται, ότι με την ένταξη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας-ΕΣΠΑ 2014-2020, εντός του έτους ξεκινάει το πρόγραμμα της β’ φάσης αποκάλυψης της στοάς του Γυμνασίου των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος της ανάδειξης της ρωμαϊκής φάσης του Ιερού της Αρχαίας Ολυμπίας, η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου αναμένεται να αλλάξει ριζικά, προσφέροντας στον επισκέπτη μια πληρέστερη εμπειρία του χώρου και των διαφορετικών χρονικών περιόδων, όπως αποτυπώνονται και τεκμαίρονται στα μνημεία της Ολυμπίας.

 

Αναβάθμιση και των παρεχόμενων υπηρεσιών που είχαν εκθέσει την χώρα μας στο παρελθόν.

Μετά την επίσκεψη της Υπουργού, ακολούθησε αυτοψία από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, κ. Γιώργο Διδασκάλου, τον Πρόεδρο του ΤΑΠΑ, κ. Παναγιώτη Νταή, και στελέχη και των δύο φορέων, ρυθμίστηκαν θέματα που αφορούν στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες. Συγκεκριμένα, η χωροθέτηση του νέου πωλητηρίου στη σημερινή είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, η χρήση του παλαιού αναψυκτηρίου ως ιατρείου και χώρου φιλοξενίας των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού -με τον οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού έχει υπογράψει προγραμματική συμφωνία για την κάλυψη των δέκα μεγαλύτερων σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικών χώρων- καθώς και η λειτουργία νέου αναψυκτηρίου στον πρώην κτήριο του ΟΠΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία επιλογής αναδόχου για την μίσθωση του αναψυκτηρίου –έχει κατατεθεί διψήφιος αριθμός προσφορών- είναι σε εξέλιξη από το ΤΑΠΑ.

Συγχαρητήρια κυρία Μενδώνη, είστε παράδειγμα προς μίμηση.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Λίνα Μενδώνη: Άξια ως Ελληνίδα, αντάξια της κληρονομιάς που καλείται να διαφυλάξει.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.