Οι Πανελλαδικές και το σχέδιο παράτασης του σχολικού έτους

«Στον ορίζοντα φαίνεται η στιγμή που τα καταστήματα και τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν με προσεκτικά βήματα» τόνισε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας.

Η φράση αυτή αφήνει χαραμάδα ελπίδας για να ανοίξουν τα σχολεία μέσα στο Μάιο και να διεξαχθούν οι πανελλαδικές κοντά στον αρχικό προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας

Υπενθυμίζεται ότι μετά και την τελευταία ΚΥΑ, το «λουκέτο» στα σχολεία παρατείνεται έως τις 10 Μαϊου.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πλάνο επιστροφής στην… κανονικότητα στα σχολεία καθώς ο σχεδιασμός θα γίνει από τους ειδικούς επιστήμονες και με βάση τις προτεραιότητες που υπάρχουν στα σχολεία.

Ως εκ τούτου, τα βλέμματα όλων βρίσκονται πάνω στους υποψηφίους των πανελλαδικών, οι οποίοι βιώνουν μία… περίεργη χρονιά καθώς βρισκόμαστε στα μέσα Απριλίου και ακόμη δεν γνωρίζουν πότε θα μπουν στα εξεταστικά κέντρα αλλά ούτε και τον αριθμό των εισακτέων για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σχέδιο για το πώς επανέλθουν οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες όταν δοθεί το σήμα από το ειδικούς ενώ θα υπάρχει και λεπτομερές πλάνο για το πόσοι υποψήφιοι θα υπάρχουν σε κάθε εξεταστικό κέντρο.

Ο αριθμός των εισακτέων

Το υπουργείο πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την περικοπή της εξεταστέας ύλης για τους μαθητές της Γ΄ λυκείου και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γνωστοποιήσει και τον αριθμό των εισακτέων για τα ΑΕΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των εισακτέων δεν θα διαφοροποιηθεί δραματικά σε σχέση με πέρυσι καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν θέλει να διαταράξει περαιτέρω την ψυχολογία των υποψηφίων.

Ως εκ τούτου, ο αριθμός αναμένεται να κυμανθεί κοντά στις 78.000 για όλα τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι ημερομηνίες των πανελλαδικών

Το επόμενο διάστημα, και αφού υπάρχουν νεότερα δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, το υπουργείο θα είναι σε θέση να ανακοινώσει το πρόγραμμα των πανελλαδικών.

Υπό κανονικές συνθήκες, θα ξεκινούσαν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ωστόσο τώρα, το βέβαιο είναι ότι θα μετατεθούν προς τα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου, με το σενάριο του Σεπτεμβρίου να φαίνεται πως μπαίνει για την ώρα στο «συρτάρι».

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, φαίνεται πως το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει προς τα τέλη Απριλίου παράταση του σχολικού έτος και σταδιακή επάνοδο των μαθητών στα θρανία, πιθανότατα ενός του Μαϊου.

Εάν παραστεί ανάγκη θα γίνει εντατικοποίηση των μαθημάτων για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από την περίοδο που παρέμειναν κλειστά τα σχολεία.

Ουδείς πάντως γνωρίζει μέχρι τώρα αν τα σχολεία θα ανοίξουν για όλες τις τάξεις ή αρχικά μόνο για τους υποψηφίους των πανελλαδικών.

Προαγωγικές εξετάσεις

Σχετικά με τις προαγωγικές εξετάσεις, το υπουργείο εξετάζει το σενάριο να μη διεξαχθούν και να προαχθούν τα παιδιά με βάση τους βαθμούς των τετραμήνων.

πηγή: tanea