Στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ ο Λίβανος

Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Λιβάνου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παροχή κρίσιμης οικονομικής ενίσχυσης.

Ο Λίβανος έχει απευθυνθεί στο ΔΝΤ για να συζητήσει ενδεχόμενο σχέδιο διάσωσης της χώρας και να αποφύγει τη χρεοκοπία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Hassan Diab.

«Το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει ήδη επαφές με το ΔΝΤ, από το οποίο έχουμε λάβει θετικά σχόλια για το σχέδιο που έχουμε προτείνει, λαμβάνοντας υπόψη πρώτα και κύρια το συμφέρον των πολιτών του Λιβάνου» προσέθεσε.

Η Βηρυτός μελετά ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους που θα αναζωογονήσει την οικονομία και θα διασώσει τις τράπεζες. Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα απαιτήσουν χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο Λίβανος τον Μάρτιο δεν μπόρεσε να πληρώσει, για πρώτη φορά στην ιστορία του, χρέος ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εισήλθε σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

Η προοπτική διάσωσης του ΔΝΤ ήταν ένα ακανθώδες ζήτημα στο Λίβανο, με ορισμένους πολιτικούς να φοβούνται ότι ο δανειστής που εδρεύει στην Ουάσινγκτον θα επιβάλει αυστηρά μέτρα λιτότητας.

Το σχέδιο ορίζει έναν πενταετή οδικό χάρτη για την αύξηση του ΑΕΠ στο 2% έως το 2024 και απαιτεί 10 έως 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι το χρέος της θα μειωθεί στο 92% φέτος από 176%, ενώ η αναδιάρθρωση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020.

Πηγή: bankingnews.gr