Εορδαία: 76 χρόνια από τα Ολοκαυτώματα Πύργων και Μεσοβούνου

Μνήμες και πόνο φέρνει η σημερινή ημερομηνία για τους κατοίκους των μαρτυρικών οικισμών Πύργων και Μεσοβούνου αφού πριν από 76 χρόνια – 23 Απριλίου 1944- τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στο πλαίσιο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων της Βέρμαχτ στο Βέρμιο, έσπειραν τη φρίκη και τον θάνατο.

Στους Πύργους οι Γερμανοί στρατιώτες, εισέβαλαν νωρίς το πρωί, ρήμαξαν και έκαψαν σπίτια, ότι έβρισκαν μπροστά τους, εκτελώντας 358 αθώους, μεταξύ αυτών βρέφη και γυναικόπαιδα.

Την ίδια ημέρα, χωρίς να χάσουν χρόνο, οι Γερμανοί επιτέθηκαν στον διπλανό οικισμό του Μεσοβούνου, με τους 3 Σοβιετικούς στρατιώτες και έναν ακόμη αγνώστων λοιπών στοιχείων μέχρι σήμερα, να καθυστερούν την είσοδο τους στο χωριό, ώστε να διαφύγουν οι κάτοικοι στη γύρω ορεινή περιοχή και να διασωθούν, θυσιάζοντας τη ζωή τους.

Ο επίλογος των φρικιαστικών γεγονότων εκείνης της ημέρας γράφηκε στο εξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, όπου κατέφυγαν 119 γυναικόπαιδα, και χωρίς έλεος, οι Γερμανοί στρατιώτες, τα έστειλαν στο θάνατο.

Οι εκδηλώσεις μνήμης εξ αιτίας των μέτρων για την πανδημία δεν θα τελεστούν φέτος, ενώ, και το χρονικό της Αναπαράστασης του Ολοκαυτώματος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Μεσοβούνου που αρχικά προγραμματίστηκε για τις 16 Μαΐου αναβάλλεται και αναμένεται να ορισθεί νέα ημερομηνία.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Εορδαία: 76 χρόνια από τα Ολοκαυτώματα Πύργων και Μεσοβούνου

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.