Μαρίνος Ζαμπάτης, ο κομάντο του Λιμενικού που σκότωσαν Αλβανοί πρεζέμποροι

Σαν σήμερα «έφυγε» ηρωικά μαχόμενος σε συμπλοκή με Αλβανούς εμπόρους ναρκωτικών ο Λ/Φ Μαρίνος Ζαμπάτης – Έπεσε στον βωμό του καθήκοντος σε ηλικία 25 ετών, μετά από συμπλοκή σκαφών και ανταλλαγής πυρών μεταξύ ανδρών του ΛΣ και Αλβανών μαφιόζων που μετέφεραν στην χώρα μας μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

Ο Λιμενοφύλακας Μαρίνος Ζαμπάτης υπηρετούσε στο Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών της Λιμενικής Αρχής Κέρκυρας, όταν τις πρωινές ώρες της 27ης Απριλίου 1997, στα 25 του χρόνια, άφησε την τελευταία του πνοή στη θαλάσσια περιοχή όρμου Παγανιά Θεσπρωτίας, ηρωικά μαχόμενος για την ασφάλεια και την ακεραιότητα των θαλάσσιων συνόρων μας και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια συμπλοκής με Αλβανούς.

Ήταν ξημερώματα Μεγάλης Παρασκευής, τότε που ο Μαρίνος Ζαμπάτης έπεσε νεκρός σε επιχείρηση καταδίωξης Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής, ο Ζαμπάτης «απεβίωσε συνεπεία βαρείας κρανιοεγκεφαλικής κακώσεως, συνεπεία τραύματος εκ πυροβόλου όπλου κατά τη διάρκεια εμπλοκής πλωτού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με άλλο ταχύπλοο σκάφος».

Σε 85 χρόνια συνολικής κάθειρξης καταδικάστηκε ο 55χρονος Αλβανός που κατηγορήθηκε για συμμετοχή στο αιματηρό περιστατικό του 1997 που στοίχισε την ζωή του Λιμενικού Μαρίνου Ζαμπάτη. Ο 55χρονος είχε συλληφθεί 16 ολόκληρα χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, κατά την διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς.

Είχε γεννηθεί στην Πρέβεζα στις 28 Μαρτίου 1972 και κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα στις 4 Σεπτεμβρίου 1995 ως δόκιμος λιμενοφύλακας. Ήταν παιδί βιοπαλαιστών, από το Μεγανήσι Λευκάδας. Ο πατέρας του, ναυτικός, αγωνιζόταν στη θάλασσα και η μητέρα του αγωνιζόταν στο σπίτι για την ανατροφή του γιου της. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που τον έκανε να εκτιμά τον κόπο των άλλων και έμαθε να προσφέρει και να συμπαραστέται σε όποιον το είχε ανάγκη. Από μικρός δούλευε, ενώ παράλληλα πήγαινε και σχολείο. Όσοι τον γνώρισαν μαγεύτηκαν από την περηφάνια του, την πηγαία καλοσύνη του, το χαμόγελό του, την ανιδιοτέλειά του, το ελεύθερο πνεύμα του, την τόλμη του.

neaplefsi.gr