Σπάνιο βίντεο: Κύπριοι στρατιώτες τραγουδούν καθώς πάνε στον Β’ΠΠ

Ένα σπάνιο βίντεο από το ιστορικό αρχείο του «British Pathé» αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του «LGR».

Πρόκειται για άνδρες του «Mule Transport Regiment», όπως αναφέρει το «Pathe» που κατατάχθηκαν στον Βρετανικό Στρατό για να υπηρετήσουν ως ημιονηγοί στο πλευρό των Συμμάχων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με την ανάρτηση, «ήταν τα πρώτα αποικιακά στρατεύματα που στάλθηκαν στο Δυτικό Μέτωπο».

Ο αφηγητής αναφέρει πως σκοπός τους ήταν να βοηθήσουν να φτάσουν εφόδια εκεί που δεν γίνεται αλλιώς. «Έχουν αφήσει τις ηλιόλουστες ακτές του ονειρικού μεσογειακού νησιού τους, έχουν αφήσει την ειρήνη των λαμπερών νερών για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες του Δυτικού Μετώπου. Παίζουν και αυτοί τον ρόλο τους.»

Οι Κύπριοι, με άψογες στολές, εικονίζονται να παρελαύνουν σε σχηματισμό και στο τέλος να τραγουδούν, ενώ ένας εξ αυτών παίζει το παραδοσιακό πιθκιαύλι.

Το «Κυπριακό Σύνταγμα» («Cyprus Regiment») ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1940 και οι ημιονηγοί ήταν οι πρώτοι συμπατριώτες μας που πολέμησαν με τους Συμμάχους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 16 Ιουνίου 1943, σε έκτακτη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ αποφάσισε την «ενεργοτέραν συμμετοχήν του κόμματος εις την πολεμικήν προσπάθειαν» και κάλεσε τα μέλη του κόμματος «δι’ εθελοντικήν κατάταξιν εις τας ενόπλους δυνάμεις προς ενίσχυσιν του αγώνος δι’ απελευθέρωσιν της Ελλάδος από την χιτλερικήν τυρρανίαν, απελευθέρωσιν των υποδούλων χωρών και εξασφάλισιν του εθνικού, πολιτικού και κοινωνικού μέλλοντος της νήσου».

Σύμφωνα με τον ιστορικό Πέτρο Παπαπολυβίου, 11 από τα 17 μέλη της ΚΕ του ΑΚΕΛ, θα κατατάσσονταν και οι ίδιοι εθελοντές, το «σύνθημα της 16ης Ιούνη» εντασσόταν ως κορυφαία ενέργεια στον αγώνα του ΑΚΕΛ για Ένωση με την Ελλάδα.

Όπως έλεγε και το εμβατήριο των εθελοντών του ΑΚΕΛ σε στίχους του Τεύκρου Ανθία: «Εμείς όλοι της Κύπρου μας παιδιά, του ΑΚΕΛ πάντα πιστοί σημαιοφόροι, για της Ελλάδας μας τη Λευτεριά, ριχτήκαμε στη μάχη πρωτοπόροι. (…) Εμπρός η γαλανόλευκη θαρθεί στ’ ωραίο μας νησί να κυματίσει, και μπρος σε μια περίχαρην αυγή η Λευτεριά το κάστρο της θα χτίσει.»

Μεταξύ των Κυπρίων εθελοντών που πολέμησαν στο πλευρό των Συμμάχων και που υπολογίζονται γύρω στις 30,000, υπήρχαν και Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι.

sigmalive

4 σκέψεις σχετικά με το “Σπάνιο βίντεο: Κύπριοι στρατιώτες τραγουδούν καθώς πάνε στον Β’ΠΠ

 1. Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα στο τιμητικό αυτό άρθρο είναι το εμβατήριο του ΑΚΕΛ των τότε γνήσιων ηρωϊκών εθελοντών Ελλήνων Κυπρίων αριστερών και όχι μόνο……Θα ευχόμουν ολόψυχα και σήμερα να το «επαναλάβουν» οι Κύπριοι αριστεροί προοδευτικοί τιμώντας τις παρακαταθήκες των ιδρυτών του κόμματος τους ….. και να θυμηθούν ότι Ελληνολάτρεις και αυτοί ήταν κάποτε και πρωτοπόροι στα Ενωτικά δημοψηφίσματα, που απέσπασαν το 95% υπέρ της ΕΝΩΣΗΣ ψήφων…..
  Αν κάποια σταγονίδια πρόδωσαν την μαρτυρική Ελληνική Κύπρο, σίγουρα αυτό δεν έπρεπε να επηρεάσει αρνητικά την αγάπη των Κυπρίων όπου και αν ανήκουν πολιτικά, προς τον Ελληνισμό και την μητέρα πατρίδα

  .Όπως έλεγε και το εμβατήριο των εθελοντών του ΑΚΕΛ σε στίχους του Τεύκρου Ανθία: «Εμείς όλοι της Κύπρου μας παιδιά, του ΑΚΕΛ πάντα πιστοί σημαιοφόροι, για της Ελλάδας μας τη Λευτεριά, ριχτήκαμε στη μάχη πρωτοπόροι. (…) Εμπρός η γαλανόλευκη θαρθεί στ’ ωραίο μας νησί να κυματίσει, και μπρος σε μια περίχαρην αυγή η Λευτεριά το κάστρο της θα χτίσει.» Ειλικρινά λέω αναδρομικά ένα μεγάλο ΕΥΓΕ .
  ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
  http://www.ledrastory.com cyprushellenica.blogspot.com

  Μου αρέσει!

 2. Ακρως συγκινητικο…..
  Απόδειξη οτι τα ελληνόπουλα της Κυπρου μας στάθηκαν στο πλευρό όχι μονο της μάνας Ελλάδας αλλα γενικώς των συμμάχων…
  Δυστυχώς δεν εκτιμήθηκε αυτό από τους Εγγλέζους και μέσα σε 15 χρόνια απο τότε άρχισαν να κρεμάνε τα παλικαρια μας που αγωνιζονταν για μια ελεύθερη Ελληνικη Κύπρο…

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.