Ερωτήματα για τον ρόλο των τραπεζών στη νέα εποχή

Είναι συγκλίνουσα άποψη ότι η πανδημία δημιούργησε νέα δεδομένα στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και τους χώρους εργασίας, αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα.

Το νέο status quo έφερε μαζί του κι ένα νέο modus operandi, θέτοντας στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης κάθε πτυχή της αναπτυξιακής δραστηριότητας και της παραγωγικής διαδικασίας.

Καθοριστικός παραμένει ο ρόλος των τραπεζών. Η πανδημία συνέβαλε στο να αξιοποιήσουν περισσότεροι πελάτες των τραπεζών τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά τους εργαλεία, για την ασφαλέστερη και καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή τους. Σχεδόν όλες οι τράπεζες ανακοίνωσαν ότι τα ψηφιακά τους κανάλια (ATM, εφαρμογές για τα κινητά, Web Banking) αγκαλιάστηκαν από την πλειοψηφία των πολιτών.

Ως εκ τούτου, και δεδομένου ότι οι τράπεζες αποτελούν τον πνεύμονα της οικονομίας, η στροφή προς τη ψηφιοποίηση δεν αποτελεί μονόδρομο μόνο για τη βιωσιμότητα των τραπεζών, αλλά και για την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, αναπόφευκτα προκύπτουν κάποια ερωτήματα:

– Πόσο αναγκαία είναι πλέον τα τραπεζικά υποκαταστήματα;

– Ποιος είναι ο ρόλος των τραπεζών σε αυτό το νέο περιβάλλον και ποιες θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητές τους;

Μήπως θα ήταν πιο ωφέλιμο να αξιοποιήσουν το προσωπικό τους σε διαδικασίες ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας και των επιχειρήσεων (π.χ. γρήγορη έγκριση δανείων) αντί σε διαδικασίες (πχ ταμεία εξυπηρέτησης) που πλέον μπορούν να εκτελούνται ψηφιακά ψηφιακά;
Μήπως υπάρχουν πόστα πιο αναγκαία και πιο ωφέλιμα, αντί να διοχετεύονται τόσοι πόροι σε αχρείαστα λειτουργικά έξοδα;
Θα μπορούσαμε κάποια στιγμή να επανεξετάσουμε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων;
Γιατί οι τράπεζες σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη σχεδόν, λειτουργούν και τα Σάββατα;
Η λειτουργία των υπεραγορών τις Κυριακές, ωφέλησε ή έπληξε την οικονομία;

Η πανδημία έχει προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων στο πεδίο της οικονομίας σε όλη την υφήλιο. Οι νέες συνθήκες απαιτούν άμεσες και ρηξικέλευθες λύσεις, ώστε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις νέες προκλήσεις. Συλλογικά και με εποικοδομητικό πνεύμα, θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τα δεδομένα. Μακριά από ιδεοληψίες, δογματισμούς και απόλυτες προσεγγίσεις. Ο ανταγωνισμός διεθνώς είναι έντονος και το οικονομικό περιβάλλον μεταβάλλεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Οι οικονομίες που θα καταφέρουν να προσαρμοστούν γρήγορα, θα αποκτήσουν προβάδισμα στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Ας μελετήσουμε με νηφαλιότητα τις ευκαιρίες που προκύπτουν.

Νίκος Παντελή
Οικονομολόγος

sigmalive

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ερωτήματα για τον ρόλο των τραπεζών στη νέα εποχή

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.