Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο του κορονοϊού… και τα φράγκα του

Ειδήσεις από τις ΗΠΑ για επιτυχίες σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού εξάπτουν τη φαντασία και την κίνηση των χρηματιστηρίων. Eρευνητές, οικονομολόγοι και πολιτικοί έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την ανακάλυψή του.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που τα χρηματιστήρια αντέδρασαν θετικά σε ειδήσεις για την ανακάλυψη εμβολίου για τον κορωνοϊό. Στις αρχές της εβδομάδας όμως οι πανηγυρισμοί ήταν μεγάλοι σε Νέα Υόρκη, Τόκιο και Φρανκφούρτη. Η φαρμακοβιομηχανία Moderna δοκίμασε εμβόλιο σε άνθρωπο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Τέτοιες πρακτικές δοκιμές γίνονται στην Κίνα, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία. Στις ΗΠΑ τα ποσά που διατίθενται είναι ιδιαιτέρως μεγάλα.

Σε όλο τον κόσμο δοκιμάζονται πάνω από 100 πιθανές δραστικές ουσίες για ένα εμβόλιο από μικρές και μεγαλύτερες εταιρείες, όπως είναι η Biontech από το Μάιντς ή Curevac από το Τύπινγκεν ή η Sanofi και η GlaxoSmithKline. Οι μετοχές της Moderna κατέγραψαν αύξηση κατά 20%.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δοκίμασε σε 45 άτομα το εμβόλιο mRNA-1273. Σύμφωνα με την εταιρεία οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές ωστόσο τα πλήρη αποτελέσματα της πρώτη φάσης των κλινικών δοκιμών δεν είναι ακόμα γνωστά. Η αμερικανική κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχει συστήσει ειδικό ταμείο, στο οποίο έχουν διατεθεί 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Και η Moderna επιχορηγείται από το συγκεκριμένο ταμείο.

Σημαντικές έρευνες στην Οξφόρδη

Δεν είναι όμως μόνο οι ΗΠΑ. Και στην Οξφόρδη καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες. Ερευνητές του πανεπιστημίου εκεί ξεκίνησαν ήδη τον Απρίλιο κλινικά τεστ σε πάνω από 1.000 εθελοντές. Το σχέδιο γίνεται σε συνεργασία με τον φαρμακευτικό κολοσσό Astra Zeneca. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως άλλωστε σε όλες, το θέμα είναι να παραχθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και σε εκατομμύρια δόσεις.

Η ΕΕ σε πρόσφατη διεθνή συνδιάσκεψη δωρητριών χωρών κατάφερε να συγκεντρώσει 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Στη Γερμανία τις πρώτες κλινικές δοκιμές έκανε η εταιρεία Biontech από το Μάιντς σε ασθενείς που ήταν καλά και από το τέλος Ιουνίου πιθανότατα θα δοθούν σχετικά στοιχεία. Υπάρχει σχετική συνεργασία με τον αμερικανικό όμιλο Pfizer και την κινεζική εταρεία Fosun Pharma. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Biontech Ουγκούρ Σαχίν, μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορούσαν να παραχθούν εκατομμύρια εμβόλια από κοινού με την αμερικανική εταιρεία. Μια άλλη εταιρεία που παίζει σημαντικό ρόλο είναι η Curevac από το Τύμπιγκεν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ ο ίδιος δηλώνειν ότι θα ήταν σε θέση ήδη το φθινόπωρο να προμηθεύσουν την αγορά με το εμβόλιο.

Το προβάδισμα της Κίνας

Τέτοιου είδους σχέδια είναι όμως πολύ φιλόδοξα. Η περίοδος των δοκιμών θα πρέπει να αποδεικνύει ότι το εμβόλιο είναι πραγματικά αποτελεσματικό και δεν βλάπτει. Σε κάθε περίπτωση όμως ο αγώνας δρόμου μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών είναι τεράστιος.

Ο Όλαφ Τέλκε, ειδικός στον τομέα του φαρμάκου από τον οίκο αξιολόγησης Scope δεν πιστεύει πάντως ότι μέσα σε αυτόν τον χρόνο θα υπάρξει εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Η ανάπτυξη εμβολίου κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια. «Οι εταιρείες διατρέχουν τον κίνδυνο να καθυστερήσουν σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Επειδή όμως εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται το εμβόλιο αυτό δεν θα έπρεπε να είναι τόσο ακριβό» δηλώνει ο Τέλκε. Σε περίπτωση όμως που κάποια εταιρεία τα καταφέρει αυτό σημαίνει κέρδη δισεκατομμυρίων. Όλος ο κόσμος θα έσπευδε να το αγοράσει.

Η Κίνα πάντως φαίνεται να έχει ένα προβάδισμα. Ήδη στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου δόθηκε η άδεια από τις αρχές να ξεκινήσουν οι έρευνες για ένα εμβόλιο. Ο υπόλοιπος κόσμος απέκτησε επαφή με τον κορωνοϊό στα τέλη Ιανουαρίου.

πηγή