Δεν τους φτάνουμε μόνο εμείς, παρενοχλούν και τη FRONTEX εντός ελληνικών υδάτων τώρα οι Τούρκοι

Παρενόχληση περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σκάφους δύναμης FRONTEX καθώς και Αλιευτικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό στη Χίο – Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων σε κατοικημένα νησιά

Πρωινές ώρες σήμερα ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Χίου για την ύπαρξη μιας τουρκικής ακταιωρού, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά νήσου Παναγιάς Οινουσσών, η οποία παρενοχλούσε σκάφος δύναμης FRONTEX που περιπολούσε στην περιοχή, καθώς και ελληνικό Αλιευτικό σκάφος.

Άμεσα για την εν λόγω θαλάσσια περιοχή απέπλευσαν, Ναυαγοσωστικό και περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Χίου, όπου καταπλέοντας εντόπισαν και δεύτερη τουρκική ακταιωρό.

Οι τουρκικές ακταιωροί, καθόλη τη διάρκεια της παραμονής τους εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων πραγματοποιούσαν διαρκώς επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος των σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Βίντεο από το politischios.gr:

Κλιμακούμενες προκλήσεις τους τελευταίους μήνες

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, πλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός, «Περιστατικά σαν το σημερινό τείνουν να γίνουν καθημερινότητα στο ανατολικό Αιγαίο και δεν μας εκπλήσσουν, δεν μας πτοούν και τα αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα».

Προσθέτει ότι «το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κλιμακούμενες προκλήσεις των τελευταίων μηνών στο ανατολικό Αιγαίο, αναβάθμισε στο μέγιστο δυνατό επίπεδο τα μέτρα φύλαξης των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας, ενισχύοντας τη δύναμή του τόσο σε μέσα όσο και σε στελεχιακό δυναμικό, με αποτέλεσμα την εξάλειψη των μεταναστευτικών ροών από θαλάσσης.

Ο πλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος επισημαίνει ότι «το γεγονός αυτό φαίνεται ότι έχει προκαλέσει αμηχανία και εκνευρισμό προς την τουρκική πλευρά και για το λόγο αυτό προβαίνουν σε ενέργειες που αντιβαίνουν σε κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, όπως οι σημερινές παρενοχλήσεις στη Χίο».

Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων σε κατοικημένα νησιά

Μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών καταγράφηκε σήμερα στο Αιγαίο. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 16 υπερπτήσεις εντός του ελληνικού εναέριου χώρου και του FIR Αθηνών, με πολύ χαμηλές πτήσεις πάνω από τη Λήμνο, στα 5.000 και στα 7.000 πόδια, αλλά και σε άλλα μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως Πάτμος, Χίος, Λέσβος, Παναγιά, Οινούσες, Λειψοί, Αρκοί . Όλα τα νησιά στα οποία έγιναν υπερπτήσεις είναι κατοικημένα.

Οι περισσότερες υπερπτήσεις έγιναν από ένα ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16, που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης και στη συνέχεια ακολούθησε ένα ακόμη ζεύγος. Τα δύο ζεύγη τουρκικών F-16 πέταξαν πάνω από τους Λειψούς 5 φορές, τους Αρκιούς 2 φορές, την Πάτμο, τις Οινούσες, το Αγαθονήσι, τις ανατολικές ακτές της Χίου, την Παναγιά και επαναλαμβανόμενα πάνω από τη Λέσβο και τη Λήμνο, από τις 13:59 έως τις 15:20.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

2 σκέψεις σχετικά με το “Δεν τους φτάνουμε μόνο εμείς, παρενοχλούν και τη FRONTEX εντός ελληνικών υδάτων τώρα οι Τούρκοι

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.