Μητσοτάκης στο Star: «Γιατί έγινε το διάβημα στην Τουρκία… Ψεύτικο το δίλημμα μεταξύ πανδημίας και ανάπτυξης»

Την πρώτη του μεγάλη τηλεοπτική συνέντευξη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας παραχώρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Μάρα Ζαχαρέα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel. Τι είπε για τον Έβρο

Δείτε τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο Star.

«Τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

«Στην αρχή της πανδημίας φαινόταν να υπάρχει ένα δίλημμα μεταξύ πανδημίας και ανάπτυξης. Είναι ψεύτικο το δίλημμα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

«Δεν εκτιμώ ότι συνέβη κάτι που να είναι αξιοσημείωτο και να χρήζει όλης αυτής της συζήτησης από την αντιπολίτευση σήμερα» τόνισε ο πρωθυπουργός σε σχέση με το ζήτημα που προέκυψε στον Έβρο. Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η κοίτη του ποταμού αλλάζει, αλλά όχι και τα σύνορα, τα οποία είναι καθορισμένα από τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923 και το Πρωτόκολλο του 1926.

«Δίαυλοι επικοινωνίας υπάρχουν, διπλωματικοί» τόνισε σχετικά με τους διαύλους επικοινωνίας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν.

«Διάβημα διαμαρτυρίας έγινε γατί βρέθηκαν στρατεύματα στην περιοχή και για να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση» απάντησε επίσης ο κ. Μητσοτάκης για το ίδιο θέμα.

ΓΙΑΤΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ο Κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της απόφασης του να επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά σχολεία πάρα τις αντίθετες απόψεις των πολιτών στις δημοσκοπήσεις. Τόνισε ότι «ήταν ομόφωνη η εισήγηση της Επιτροπής» και πως «τώρα είναι η ασφαλέστερη στιγμή για να ανοίξουν». Ενθάρρυνε μάλιστα τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Ανήσυχος όμως εμφανίστηκε για τις συναθροίσεις πολιτών όπως που παρατηρήθηκαν το σαββατοκύριακο στην περιοχή του Ψυρρή. «Τέτοιες εικόνες δεν πρέπει να ξαναδούμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι ήταν κι αυτός ένας λόγος για να ανοίξει νωρίτερα η εστίαση.

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Για τις ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού από τουρίστες που θα έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι μπορούμε να «αισθανόμαστε ασφαλείς» με την διεξαγωγή «δειγματοληπτικών τεστ» ενώ κάλεσε τους ξενοδόχους να πάρουν το ρίσκο και να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους ώστε να βάλουν πλάτη όπως έκανε η κυβέρνηση με τα μέτρα οικονομικής στήριξης.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε «μείωση των εργοδοτικών εισφορών» τοποθετώντας τις «ανακοινώσεις μετά το καλοκαίρι». Επισήμανε όμως ότι παραμείνει στις προθέσεις της κυβέρνησης να ακολουθήσει κι κι άλλο πακέτο μείωσης φόρων όσο η χώρα θα επιστρέφει στην κανονικότητα.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε και για το παρασκήνιο των αποφάσεων του για την επιβολή περιορισμών, αποκαλύπτοντας ότι παρακολουθούσε από τον Ιανουάριο την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Κίνα και εκτίμησε ότι «αν οι αποφάσεις είχαν ληφθεί με δυο εβδομάδες καθυστέρηση θα είχαμε θρηνήσει χιλιάδες θύματα» και θα είχε συμβεί και στην Ελλάδα «αυτό που συνέβη στην Ιταλία» αλλά σε υπερθετικό βαθμό.

Στο ενδεχόμενο να υπάρξει νέο κύμα κορωνοϊού, ο Πρωθυπουργός απέκλεισε γενικευμένους περιορισμούς δηλώνοντας ότι «τα Λοκ Ντάουν δεν θα είναι οριζόντια αλλά θα είναι στοχευμένα». Αποκάλυψε μάλιστα ότι θα σταματήσουν οι συνεχείς ενημερώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα καθώς έχουμε περάσει πια στην επόμενη φάση ωστόσο ο κ. Τσιόδρας «θα παραμείνει σύμβουλος» του σε θέματα υγείας.

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ξεκαθάρισε ότι η«η Ελλάδα διεκδικεί – όχι δανεικά _ αλλά απευθείας μεταβιβάσεις» και εκτίμησε ότι «ο περιορισμός των πλεονασμάτων και για του χρόνου πιστεύω ότι έχει πάει περίπατο». «Συζητάμε για πολλά δις στην Ευρώπη και αυτά θα προστεθούν στα 24 δις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός ενώ κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να μην επιδίδεται σε πλειοδοσία παροχών.

«ΟΥΤΕ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΟΥΤΕ ΕΚΛΟΓΕΣ»

«Ούτε ανασχηματισμό ούτε εκλογές» κατέληξε στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, απαντώντας στο σχετικό ερώτημα της Μ. Ζαχαρέα.
Δήλωσε ότι η συζήτηση για εκλογές είναι «τελείως ανεύθυνη» και πως ο ανασχηματισμός «δεν είναι του παρόντος» καθώς η κυβέρνηση έχει βρει τον ρυθμό της. «Η δουλειά μας συνεχίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Μητσοτάκης στο Star: «Γιατί έγινε το διάβημα στην Τουρκία… Ψεύτικο το δίλημμα μεταξύ πανδημίας και ανάπτυξης»

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.