Ανοίξαμε και σας περιμένουμε…

Εκτενή συνέντευξη στη γερμανική εφημερία Bild μέσα από την οποία καλεί τους Γερμανούς να επισκεφθούν φέτος το καλοκαίρι την Ελλάδα παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόσκληση στους Γερμανούς να επισκεφθούν φέτος το καλοκαίρι την Ελλάδα απευθύνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από μακρά συνέντευξή του στο διαδικτυακό κανάλι της γερμανικής εφημερίδας Bild.

«Σκοπεύουμε να ανοίξουμε την τουριστική δραστηριότητα για τις χώρες που έχουν παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα με την Ελλάδα. Η Γερμανία θα περιλαμβάνεται σε αυτές. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε δει έως τώρα, θα καλωσορίσουμε τους Γερμανούς τουρίστες στην Ελλάδα μέσω απευθείας πτήσεων προς τα νησιά από την 1η Ιουλίου. Από τις 15 Ιουνίου θα μπορούν να πετάνε για την Αθήνα. Αυτό μπορούν να το κάνουν και τώρα, όπως το κάνατε και εσείς», λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους δυο δημοσιογράφους της Bild.

«Μέχρι τότε όμως πρέπει να υποβάλλεστε σε τεστ και να μένετε ένα βράδυ σε ξενοδοχείο. Μόλις επιβεβαιώνεται ότι είστε υγιής, μπορείτε να μετακινείστε ελεύθερα», επισημαίνει ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρινίζοντας ότι στην επόμενη φάση δεν θα εξετάζονται πλέον υποχρεωτικά όλοι οι αφιχθέντες στη χώρα, αλλά θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ ώστε να προληφθεί τυχόν έξαρση της επιδημίας.

«Πήραμε μέτρα πολύ νωρίς»

Σε ερώτηση πώς η Ελλάδα κατάφερε να περιορίσει τόσο δραστικά τον αριθμό των κρουσμάτων ο κ. Μητσοτάκης απαντά: «Λαμβάνοντας μέτρα πολύ νωρίς, πιθανότατα νωρίτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης ακούγοντας τους επιστήμονες αλλά και πείθοντας τους ανθρώπους ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας να ακολουθούμε τις συστάσεις των ειδικών. Εντυπωσιάστηκα με τις θετικές αντιδράσεις των πολιτών. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι […] οι Έλληνες δεν θα τηρήσουν τα μέτρα. Ήταν πολύ ενδιαφέρον. Ο κόσμος έμεινε πράγματι σπίτι. Ήταν πολύ προσεκτικοί. Είχαμε νωρίτερα από τις περισσότερες χώρες ένα πλήρες lockdown. Αποδείχθηκε ορθό», λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνέχεια στον εξαιρετικά χαμηλό αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Κληθείς να εκτιμήσει το μέγεθος της ζημίας που προκαλεί η πανδημία στην ελληνική οικονομία που μόλις είχε αρχίσει να συνέρχεται από τη δημοσιονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά:
«Πρόκειται για μία παγκόσμια κρίση και βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, για όλες τις χώρες. Γνωρίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε μία βαθιά ύφεση. Ελπίζουμε ότι αν και βαθιά, θα είναι σύντομη και ότι το 2021 θα καλύψουμε σε μεγάλο βαθμό το χαμένο έδαφος. Σωστά επισημάνατε ότι τα πηγαίναμε πολύ καλά πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Είμαστε μια νέα κυβέρνηση, εκλεγήκαμε τον περασμένο Ιούλιο, θέσαμε σε εφαρμογή ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Ξένοι επενδυτές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Αλλά πιστεύω ότι το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο».

DW