Σε σχεδόν 2,5εκ. Ισπανούς το βασικό εισόδημα – Αυξάνονται οι οικογένειες στα συσσίτια

Την παροχή βασικού εισοδήματος για τους οικονομικά ασθενέστερους υλοποιεί εσπευσμένα η ισπανική κυβέρνηση με φόντο την επιδείνωση της κατάστασης για πολλά νοικοκυριά λόγω της πανδημίας.

«H ανάγκη του κόσμου είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ. Ενώ προ κορωνοϊού μοιράζαμε 100 περίπου πρωινά γεύματα την εβδομάδα, τώρα μοιράζουμε τον ίδιο αριθμό σε καθημερινή βάση» διηγείται ο 83χρονος πατέρας Ανχέ, επικεφαλής των Mensajeros de la Ρaz (πρέσβεις της ειρήνης), μια από τις πολλές οργανώσεις αρωγής στην Ισπανία που προσφέρουν καθημερινά συσσίτια.

Για μεγάλο διάστημα οι κυβερνώντες στην Ισπανία παραμέλησαν το ζήτημα εισαγωγής ενός ευρύτερου κοινωνικού βοηθήματος. «Και αυτό παρότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη αυξήθηκε δραματικά τα τελευταία δέκα χρόνια», σχολιάζει ο πατέρας Ανχέλ.

Πράσινο φως και από Βρυξέλλες

Με την νυν αριστερή συγκυβέρνηση έγιναν επιτέλους τα πρώτα βήματα για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη στην Ισπανία. Μπορεί να μην υπάρχουν πρόσφατα στοιχεία ωστόσο τα τελευταία στατιστικά της Banco de España από το 2018 καταδεικνύουν ότι από το 2009 έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό της φτώχειας στις ηλικίες μεταξύ 45 και 54 χρόνων. Ενώ το 2009 απειλούνταν από τη φτώχεια 720.000 νοικοκυριά, το 2018 ο αριθμός τους είχε εκτοξευτεί στα 1,2 εκατομμύρια.

Μολονότι αρκετά διαφιλονικούμενη στην ίδια την Ισπανία και παρά το ήδη υψηλό επίπεδο του δημοσίου χρέους, οι Βρυξέλλες θεωρούν ορθή την εισαγωγή του βασικού εισοδήματος. Οι υποψήφιοι δικαιούχοι πρέπει να πληρούν βέβαια συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις: το μέσο ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 16.000 ευρώ ή τις 45.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

«Κάθε κρίση ενέτεινε τις οικονομικές ανισότητες στην Ισπανία. Το τωρινό είναι το τρίτο βαρύ πλήγμα για την οικονομία μας από την ένταξη στο κοινό νόμισμα» σχολιάζει ο Φραντσίσκο Λορέντσο, επικεφαλής του ισπανικού ιδρύματος κοινωνικής πρόνοιας Caritas.

Περισσότερες οικογένειες σήμερα στα συσσίτια

Για τον πατέρα Ανχέλ πάντως προέχει η καταπολέμηση της εντεινόμενης παιδικής, κυρίως, φτώχειας: «Είναι ντροπή να έχουμε δυο εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα που δεν έχουν επαρκή τρόφιμα και ρούχα». Η εκκλησία του στη συνοικία San Antón στο κέντρο της Μαδρίτης είναι ανοιχτή για όλους τους άστεγους και άπορους. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ενόσω ίσχυε η απαγόρευση εξόδου ο ιερωμένος είχε μεταφέρει τις δραστηριότητές του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο 83χρονος έχει λογαριασμό ακόμη και στο instagram.

Ποιες είναι όμως οι διαφορές της παρούσας κρίσης που προκάλεσε η πανδημία με εκείνη της οικονομικής κρίσης του 2008; «Σήμερα έρχονται στα συσσίτια ακόμη και οικογένειες της μεσαίας τάξης οι οποίες δεν είχαν αρκετά στην άκρη για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες», λέει η Μαρία Φερνάντεζ-Καβάντα από την Caritas της Μαδρίτης.

Το νέο κοινωνικό επίδομα ανέρχεται στα 462 ευρώ ανά άτομο και για τις οικογένειες μπορεί να φτάσει έως και τα 1.015 ευρώ το μήνα. Πέραν αυτού προβλέπεται και ένα νέο επίδομα τέκνων ύψους 130 ευρώ το μήνα.

Το νέο μέτρο εγκρίθηκε από την ισπανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να διατεθεί στα πρώτα 100.000 νοικοκυριά ήδη εντός Ιουνίου. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το επίδομα αναμένεται να ωφελήσει συνολικά έως και 2,5 εκατομμύρια πολίτες. Ο κρατικός προϋπολογισμός αναμένεται να επιβαρυνθεί ετησίως με 3 με 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

πηγή: DW