Παρέμβαση Σίσι -Σχέδιο του Καΐρου για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη στις 8 Ιουνίου

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel Fattah Al-Sisi ανακοίνωσε σήμερα μια νέα πρωτοβουλία για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Λιβύη, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες και πρωτοβουλίες. «Η ασφάλεια της Λιβύης αποτελεί επέκταση της ασφάλειας της Αιγύπτου», είπε ο Αιγύπτιος ηγέτης.

Η Διακήρυξη του Καΐρου (ή «Πρωτοβουλία του Καΐρου») ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με τον Διοικητή των Λιβυκών Αραβικών Στρατιωτικών Δυνάμεων (ΛΑΑΦ, Λιβυκός Εθνικός Στρατός), Χαλίφα Χαφτάρ και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Λιβύης Aguila Saleh.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Αραβικού Συνδέσμου (AL), καθώς και πρεσβευτές σε διάφορες χώρες.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Αλ-Σίσι δήλωσε ότι η πρωτοβουλία σέβεται όλες τις προηγούμενες διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Επίσης, θα ανακοινωθεί η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη από τις 6 Ιουνίου στις 6 π.μ.

Ο Πρόεδρος Al-Sisi προειδοποίησε επίσης την επιμονή ορισμένων μερών (σ.σ. Τουρκία) να υιοθετήσουν στρατιωτικές λύσεις στην κρίση της Λιβύης, η οποία περιπλέκει την εσωτερική κατάσταση και απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα.

Η Αίγυπτος ζήτησε υποστήριξη του Χαφτάρ για την καταπολέμηση και τη διάλυση των πολιτοφυλακών στη Λιβύη, δήλωσε ο Αιγύπτιος ηγέτης.

Ο Σάλεχ είπε ότι ο LNA είχε ως στόχο να εκκαθαρίσει την Τρίπολη από τρομοκράτες, αντί να πολεμήσει τους πολίτες, αλλά η τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη περιπλέκει την κατάσταση και εμποδίζει τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειές του.

Στην ομιλία του, ο Χαφτάρ επαίνεσε τις αιγυπτιακές προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης για την κρίση της Λιβύης και για την υποστήριξη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Επιτέθηκε επίσης στην τουρκική παρέμβαση στη σύγκρουση στη Λιβύη που πυροδότησε την εσωτερική πόλωση υποστηρίζοντας την «αντισυνταγματική» κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

2 σκέψεις σχετικά με το “Παρέμβαση Σίσι -Σχέδιο του Καΐρου για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη στις 8 Ιουνίου

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.