Ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός – Ταχίνι

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν και να υιοθετήσουν εναλλακτικούς τρόπους διατροφής, επιλέγοντας περισσότερο πρωτογενή τρόφιµα.

Τα περισσότερα από αυτά είναι προϊόντα που παράγονται µε πολύ µικρή επεξεργασία και συµβάλλουν στην ενίσχυση της θρεπτικής αξίας του ηµερήσιου διαιτολογίου τους. Ενα τρόφιµο που συζητείται εδώ και αρκετά χρόνια και έχει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον είναι το ταχίνι.

Το ταχίνι είναι 100% αλεσµένο σησάµι, χωρίς καμιά προσθήκη άλλων πρόσθετων. Είναι, λοιπόν, ένα τρόφιµο φυτικής προέλευσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα στην καθηµερινή διατροφή µας, αλλά και ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε το ταχίνι ως πηγή ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης αίματος ποικιλοτρόπως.

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά συστατικά, σε συνδυασμό με την περιεχόμενη πρωτεΐνη, έχουν αντιβακτηριακή δράση, προστατεύοντάς μας από τη δράση παθογόνων μικροοργανισμών που οδηγούν σε αλλεργικές εκδηλώσεις.

Εξοικείωση

Βασικότερος λόγος που προτείνεται η χρήση ταχινιού από την παιδική ηλικία είναι η  εξοικείωση του παιδιού με πρωτογενείς γεύσεις και τρόφιμα. Τα παιδιά συνηθίζουν στα επεξεργασμένα και τα πρωτογενή τρόφιμα, όπως το ταχίνι, μοιάζουν «ξένα» καθώς μεγαλώνουν. Για τα άτομα της τρίτης ηλικίας πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι ιδιαίτερες ανάγκες για μεγαλύτερη πρόσληψη μικροστοιχείων, η μειωμένη ικανότητα μάσησης και απορρόφησης από το πεπτικό σύστημα.

Το ταχίνι καλύπτει το σύνολο των αναγκών! Για άτομα με προδιάθεση σε καρδιαγγειακά προβλήματα και υπέρταση το ταχίνι περιέχει φαινολικές ενώσεις, οι λεγόμενες λιγνάνες, με κυριότερες από αυτές τη σεσαμίνη και τη σεσαμινόλη. Οι ουσίες αυτές μαζί με τη βιταμίνη Ε, η οποία επίσης βρίσκεται στο ταχίνι, παρουσιάζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό. Για τα άτομα που πάσχουν από υπεργλυκαιμία ή ακόμα και ήπια αντίσταση στην ινσουλίνη, η τακτική κατανάλωση ταχινιού φαίνεται ότι καθυστερεί την απορρόφηση των υδατανθράκων και περιορίζει τον ρυθμό αύξησης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Χορτοφάγοι

Ο αριθμός των ανθρώπων που περιορίζουν ή αποκλείουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων διαρκώς αυξάνεται. Η ανάγκη για κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτική πρωτεΐνη αλλά και μικροστοιχεία, που συναντώνται κυρίως σε ζωικά τρόφιμα, είναι επιτακτική. Το ταχίνι, λοιπόν, θεωρείται εξαιρετική επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση το ταχίνι θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέρος του πρωινού, των σνακ ή ακόμα και των κυρίως γευμάτων στην προσπάθεια για μια πιο υγιεινή διατροφή.

εφημερίδα «espresso»

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός – Ταχίνι

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.