Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία κατασκευάζει ειδήσεις για τον Έβρο

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στη SΖ με αφορμή την ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Συνεχίζονται τα δημοσιεύματα για την ασφάλεια και ποιότητα του ελληνικού τουρισμού.

Με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης για έξι μήνες από την Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει πως η «ΕΕ κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Η πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια καλή βάση: χρειαζόμαστε μια αποφασιστική απάντηση απέναντι στην κρίση του κορωνοϊού. Από τη μια πρέπει να εξασφαλίσουμε την κοινή αγορά και από την άλλη τη συνοχή της Ευρώπης».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ακόμα πως «οι διαχωρισμοί ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, Ανατολή και Δύση βασίζονται σε προκαταλήψεις» και πως για παράδειγμα για την κατασκευή ενός αυτοκινήτου απαιτείται η συμβολή περισσοτέρων χωρών. Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ακόμη πως τα τελευταία χρόνια και κυρίως κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα είχε απολέσει την αξιοπιστία της όσον αφορά την οικονομία και το 2015 όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού αλλά «τώρα αποδείξαμε στον Έβρο ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα σύνορά μας και να σταματήσουμε τη χειραγώγηση από την Τουρκία. Και παρόλο που το σύστημα υγείας μας δεν είναι καλά θωρακισμένο οικονομικά, καταφέραμε νωρίς να ισιώσουμε την καμπύλη. Τώρα ήρθε η ώρα και στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να επιδείξουμε αξιοπιστία».

Για το πώς αυτό θα επιτευχθεί ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει: «Θα πρέπει να επισπεύσουμε την εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου. Το δεύτερο είναι οι συνθήκες διαβίωσης στα hotspot, οι οποίες έχουν βελτιωθεί μετά τη μείωση των προσφυγικών ροών. Τρίτον θα πρέπει να στέλνουμε πίσω όσους δεν δικαιούνται άσυλο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρει τέλος ότι οι ειδήσεις που φέρουν Έλληνες συνοριοφύλακες να πυροβόλησαν μετανάστες στον Έβρο είναι ψευδείς και κατασκευασμένες από την Τουρκία. Τέλος, δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος. Η Ευρώπη μπορεί να βγει ενισχυμένη από την κρίση. Παρόλα τα πλήγματα η πρόταση της Κομισιόν δείχνει ότι μπορούμε να ενεργήσουμε από κοινού».

Υποδοχή τουριστών με επιφυλάξεις

«Η Ελλάδα χαίρεται για τους παραθεριστές. Με επιφύλαξη», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην αυστριακή εφημερίδα Salzburger Nachrichten. O ανταποκριτής στην Αθήνα Γκερτ Χέλερ επισημαίνει ότι η Ελλάδα τα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα καλά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού δίνοντας ορισμένα παραδείγματα αλλά και μεταφέροντας τον προβληματισμό των κατοίκων στις τουριστικές περιοχές: «Στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς καταγράφονται λίγα κρούσματα: 21 στην Κρήτη, 14 στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, 14 στην Κέρκυρα και τα Ιόνια νησιά, 11 στις Κυκλάδες και στα νησιά του νότιου Αιγαίου. Στα μικρότερα νησιά δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση. Αλλά και κάποια μεγαλύτερα νησιά, όπως η Σάμος, η Νάξος ή η Σκιάθος, δεν έχουν κανένα κρούσμα. Κυρίως όμως εκεί υπάρχει η ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό ότι οι ξένοι τουρίστες θα μπορούσαν να φέρουν τον ιό. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε δίλημμα: από τη μια πλευρά πολλά μικρά νησιά εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό και από την άλλη πλευρά οι ντόπιοι δεν θέλουν να βάλουν την υγεία τους σε κίνδυνο».

Τέλος, στο θέμα των διακοπών αναφέρεται και το Spiegel με αφορμή τις μετρήσεις για την καθαρότητα των υδάτων στην Ευρώπη και γράφει: «Αυτό το καλοκαίρι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά αναφορικά με τις διακοπές και το τι θα κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας. Ας χαρούμε τουλάχιστον για αυτά που είναι σχετικά σίγουρα: την καλή ποιότητα των νερών που μπορούμε να κολυμπήσουμε. Οι λίμνες, τα ποτάμια και οι παραλίες προσφέρουν με ελάχιστες εξαιρέσεις μια θαυμάσια ποιότητα νερού». Και πιο συγκεκριμένα αναφέρει λίγο παρακάτω: «Η Γερμανία κατατάσσεται και πάλι στο ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά πίσω από την Κύπρο, την Αυστρία, τη Μάλτα, την Ελλάδα και την Κροατία, στην έκτη θέση. Όσον αφορά τους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς των Γερμανών, την Ιταλία και την Ισπανία, και οι δύο με 88,4% εξαιρετικά νερά για κολύμπι κατατάσσονται επίσης στον μέσο όρο».

Μαρία Ρηγούτσου
DW