Πανδημία ρουσφετιών στην τροπολογία «μαμούθ»!

Στην ικανοποίηση κάθε λογής ρουσφετιών, με παρατάσεις συμβάσεων κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων και διευθετήσεις λοιπών εκκρεμοτήτων, προχωρεί η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία.

Με νέα τροπολογία «μαμούθ», συνολικά 49 σελίδων, η οποία κατατέθηκε χθες την τελευταία στιγμή στην κύρωση της σύμβασης τροποποίησης δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και ψηφίστηκε αυθημερόν, η κυβέρνηση δίνει… αβέρτα, συνεχίζοντας την τακτική που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.

Μεταξύ άλλων, παρατείνεται κατά τρεις μήνες η δυνατότητα αγοράς υγειονομικού υλικού και φαρμάκων, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας περί δημόσιων συμβάσεων, ενώ τρίμηνη παράταση δίνεται και στη δυνατότητα προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πάλι κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων.

Όπως αναφέρει η «δημοκρατία», με την τροπολογία δίνονται ακόμη υπερωρίες σε 190 υπαλλήλους της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας (συνολική δαπάνη ύψους 102.000 ευρώ για τον Κρατικό Προϋπολογισμό), νομιμοποιούνται δαπάνες της ΗΔΙΚΑ, συνολικού ύψους 1.039.00 ευρώ, παρατείνονται συμβάσεις φαρμακοποιών, χημικών και βιολόγων του ΕΟΦ, ενώ συστήνεται στο υπουργείο Υγείας τμήμα Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών.

Ανάμεσα δε στα συνολικά 13 άρθρα της τροπολογίας-γίγας περιλαμβάνεται και ρύθμιση -την οποία ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός αποκάλεσε «απολύτως φωτογραφική», καταγγέλλοντας ότι αφορά συγκεκριμένους επιχειρηματίες-, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε πολυϊατρεία να στεγάσουν εργαστήρια απεικονίσεων και πυρηνικής ιατρικής σε χώρους κτιρίων που δεν είναι χαρακτηρισμένοι χώροι κύριας χρήσης.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής κατήγγειλαν ως ευνοιοκρατική και φωτογραφική και δεύτερη ρύθμιση, που αφορά την επιλογή συντονιστών διευθυντών.