Συναγερμός σε Έβρο και Αιγαίο: Μυστικοί καταυλισμοί παράνομων μεταναστών από την Τουρκία

Επιφυλακή σε Αιγαίο – Έβρο με τις κάμερες επ’ ώμου! Τους βιντεοσκοπούμε όταν βάζουν μετανάστες σε βάρκες – το ίδιο όταν τους απωθούμε!

Η απειλή από την Τουρκία, που είναι διαρκής παραμένει ασύμμετρη. Η αποτυχία τους να εξωθήσουν σε εισβολή στην Ελλάδα χιλιάδες παρανόμους μετανάστες δεν τους έχει αποθαρρύνει. Απεναντίας όλα δείχνουν πως ετοιμάζονται για τον επόμενο γύρο. Για αυτό και η ελληνική πλευρά δεν αδρανεί.

Οι φράκτες στον Έβρο επεκτείνονται, οι περιπολίες στο Αιγαίο εντείνονται, αλλά και η επιτελική προετοιμασία προχωρεί. Αυτές τις ημέρες συναντώνται για πρώτη φορά οι ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ του Λιμενικού, της ΕΥΠ με υψηλόβαθμα πολιτικά και επιχειρησιακά στελέχη του υπολοίπου κρατικού μηχανισμού, σε τριήμερη συνάντηση εργασίας με θέμα την Διαχείριση Διακρατικών Κρίσεων. Πιο απλά την αποτύπωση των συμπερασμάτων από τις πρόσφατες επιχειρήσεις αντιμετωπίσεως των τουρκικών ασύμμετρων προσπαθειών.

Η επιφυλακή είναι επιβεβλημένη. Λίγα χιλιόμετρα πίσω από τα σύνορα, η Άγκυρα έχει εγκαταστήσει μυστικούς καταυλισμούς στους οποίους συγκεντρώνει τις ορδές των εισβολέων. Θα επιλέξει την ώρα που θα εξαπολύσει και πάλι. Το ίδιο κάνει και στις μικρασιατικές ακτές, απέναντι από τα νησιά του ελληνικού αρχιπελάγους. Τώρα ένα ακόμη «όπλο» έχει προστεθεί σε αυτά που έχουν διαθέσιμα οι δύο πλευρές: Οι κάμερες.

Όταν οι Τούρκοι στοιβάζουν τους μετανάστες σε βάρκες τους βιντεοσκοπούμε. Πρέπει να υπάρχουν τεκμήρια της παρανομίας. Και αυτοί πάλι ακολουθούν με κάμερες τις βάρκες ελπίζοντας ότι θα καταγράψουν σκηνές τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν αργότερα για να καταγγείλουν τις ελληνικές αρχές για «βαρβαρότητα». Δεν τους δίδεται η ευκαιρία. Οι απωθήσεις γίνονται κατά τρόπο υποδειγματικό που δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί υπέρβασις των διεθνών κανόνων. Όμως κάθε χώρα δικαιούται να προστατεύει τα σύνορά της, χερσαία και θαλάσσια. Και αυτό κάνει η Ελλάς που έχει την ευθύνη συνόρων τα οποία είναι ταυτοχρόνως και ευρωπαϊκά.

Στην περιοχή του Έβρου μάλιστα, η ελληνική πλευρά προέβη τις τελευταίες ημέρες σε μια κίνηση επιδείξεως αποφασιστικότητος. Παρουσία του αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Χαραλάμπους Λαλούση (γνωστού στην περιοχή αφού διετέλεσε διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού) διεξήχθησαν δύο ασκήσεις, η μία μάλιστα διαβάσεως «υδατινού κωλύματος» από τα άρματα μάχης του Ελληνικού Στρατού. Ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής προς την απέναντι πλευρά.

Σε αυτά τα ευρωπαϊκά σύνορα και συγκεκριμένα στις Καστανιές, εκεί που πριν λίγες εβδομάδες τακτικές ελληνικές δυνάμεις, αστυνομικοί και εθνοφύλακες απέκρουσαν το πρώτο κύμα εισβολής που απεργάσθηκαν οι Τούρκοι, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συνοδεύσει τον Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατο Εκπρόσωπο της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα. Είναι και αυτό μια κίνησις σημειολογική που δείχνει την συμπαράσταση της Ευρώπης προς την Αθήνα. Την Αθήνα που έχει αποδείξει πως τα σύνορα είναι και θα παραμείνουν ασφαλή.

εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Συναγερμός σε Έβρο και Αιγαίο: Μυστικοί καταυλισμοί παράνομων μεταναστών από την Τουρκία

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.