Ανίερη συμμαχία υπέρ των παρατραπεζών που θα δίνουν λεφτά ακόμα και σε παράνομους μετανάστες!

Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛ. ψήφισαν επί της αρχής το ν\σ για το δίκτυο, που θα χορηγεί δάνεια έως 25.000 € σε φίλους και γνωστούς

Υπέρ των ανεξέλεγκτων παρατραπεζών, που θα χορηγούν τις περιβόητες μικροπιστώσεις χωρίς έλεγχο και διαφάνεια, τάχθηκαν τα συστημικά κόμματα της χώρας, που συμμάχησαν ώστε να δημιουργηθεί επί της ουσίας ένα εξωθεσμικό δίκτυο ιδρυμάτων και φορέων που θα δίνουν αβέρτα δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ σε φίλους και γνωστούς.

Το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση της Ν.Δ. -αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, που το προετοίμασε- νομοσχέδιο για τα μικροδάνεια εξασφάλισε χθες ευρεία συναίνεση, καθώς ψηφίστηκε επί της αρχής του με τις ψήφους της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προχώρησε σε ορισμένες βελτιώσεις του νομοσχεδίου, μετά τις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και της ίδιας της Τραπέζης της Ελλάδος που θα ασκεί την εποπτεία, εντείνοντας, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο καταλληλότητας για τα μέλη των διοικήσεων και των μετόχων των εταιριών.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, αποκαλώντας το «καινοτόμο», ενώ κατέθεσε και νομοτεχνική βελτίωση που προβλέπει ότι με υπουργική απόφαση θα ορίζεται ανώτατο όριο επιτοκίου. Παρά τη θετική ψήφο επί της αρχής, ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε επιμέρους ενστάσεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι υποτιμά τον κίνδυνο οι μικροπιστώσεις να αξιοποιηθούν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο δε Κυριάκος Βελόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «τσαπατσούλικο», διερωτώμενος πώς είναι δυνατόν να δίνονται χρήματα «από το παράθυρο» σε μετανάστες μόνο και μόνο επειδή έχουν κάνει αίτηση ασύλου. «Αν εγώ είμαι λαθρομετανάστης και αιτούμαι άσυλο, θα πάρω το δάνειο των 25.000 ευρώ, θα ανοίξω μια επιχείρηση, θα πάρω ΑΦΜ και μετά η Πολιτεία δεν θα μπορεί να μου απορρίψει το άσυλο. Αυτά είναι λάθη!» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λυσης.

Απαντώντας στις επικρίσεις, πάντως, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός υποστήριξε ότι διασφαλίζεται ήδη, με το υπάρχον νομικό πλαίσιο, ο έλεγχος και η διαφάνεια, ενώ προανήγγειλε ότι εντός Ιουλίου θα κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο για το ξέπλυμα χρήματος.

«δημοκρατία»

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ανίερη συμμαχία υπέρ των παρατραπεζών που θα δίνουν λεφτά ακόμα και σε παράνομους μετανάστες!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.