Τα χειρότερα έρχονται για την τουρκική οικονομία

H Τουρκία μπορεί να υποβαθμιστεί σε παραμεθόριο (frontier) αγορά από την MSCI, στην ίδια κατηγορία με χώρες όπως το Βιετνάμ, το Κουβέιτ και το Μαρόκο.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η MSCI ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι μπορεί να επανεξετάσει τη θέση της Τουρκίας στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, αν οι συνθήκες στην τουρκική αγορά επιδεινωθούν περαιτέρω.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να αξιολογηθεί ως παραμεθόριος αγορά ή ως μια ειδική αγορά, η οποία δεν ανήκει σε κανένα δείκτη.

Διαχειριστής χαρτοφυλακίου της East Capital με έδρα το Ντουμπάι, η οποία ειδικεύεται στις αναδυόμενες αγορές, εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε συνολικές εκροές 5 δισ. δολαρίων από τις τουρκικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και 2 με 3 δισ. δολάρια από funds παθητικών μορφών επένδυσης που παρακολουθούν τον δείκτη.

Η στάθμιση της Τουρκίας στον δείκτη MSCI έχει υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς η υποτίμηση της λίρας έχει μειώσει την αξία των τουρκικών μετοχών σε όρους δολαρίου. Σε κάθε περίπτωση, μια υποβάθμιση της Τουρκίας σε παραμεθόριο αγορά θα ήταν μεγάλο πλήγμα στο πρεστίζ της Τουρκίας. «Η θέση της είναι δίπλα στην Ινδία, τη Νότια Αφρική, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, όχι δίπλα σε κάποια λιγότερο ανεπτυγμένη και μικρότερη παραμεθόριο αγορά», σημείωσε.

Η MSCI περιλαμβάνει 26 χώρες στον δείκτη αναδυόμενων αγορών. Η Τουρκία κατατάσσεται στην κατηγορία των αναδυόμενων από το 1989.

Η εταιρεία ανέφερε ότι σχεδιάζει να θέσει υπό εξέταση την Τουρκία, επειδή η πρόσβαση στη χρηματιστηριακή αγορά της χώρας έχει «επηρεαστεί δυσμενώς» από σειρά περιορισμών στο short selling.

Πηγή: euro2day.gr

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τα χειρότερα έρχονται για την τουρκική οικονομία

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.