Ο κορονοϊός βρισκόταν στην Ισπανία από τον Μάρτιο του 2019!

Ίχνη του νέου κορονοϊού ανακαλύφθηκαν στα λύματα της Βαρκελώνης, μήνες πριν από την αναφορά του πρώτου κρούσματος της νόσου στην Κίνα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από μια ομάδα Ισπανών ερευνητών.

Επιστήμονες με την Ομάδα Εντερικών Ιών στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης εντόπισαν την παρουσία του ιού σε κατεψυγμένα δείγματα λυμάτων της πόλης που συλλέχθηκαν στις 12 Μαρτίου 2019.

Η ομάδα, με επικεφαλής τη Rosa Maria Pintó και τον Albert Bosch, διερευνούσε τις δυνατότητες ανάλυσης λυμάτων σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και την πρόληψη των μελλοντικών εστιών Covid-19 όταν βρέθηκε προ εκπλήξεως.

Αρχικά, η ομάδα βρήκε τον ιό σε δείγματα με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 2020 – περίπου 41 ημέρες πριν από την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση του Covid-19 στην Ισπανία. Αποφάσισαν να ελέγξουν παλαιότερα δείγματα, που ελήφθησαν μεταξύ Ιανουαρίου 2018 και Δεκεμβρίου 2019 και όλα αποδείχθηκαν αρνητικά, «εκτός από εκείνο από τις 12 Μαρτίου 2019, στο οποίο τα επίπεδα SARS-CoV-2 ήταν πολύ χαμηλά αλλά ήταν σαφώς θετικά».

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός μπορεί να είχε εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο πολύ νωρίτερα από ότι αρχικά πίστευαν.

«Η Βαρκελώνη δέχεται πολλούς επισκέπτες για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους», δήλωσε ο Μπος. «Είναι πολύ πιθανό ότι κάτι παρόμοιο έχει συμβεί και σε άλλα μέρη του κόσμου».

Η πρώτη επιβεβαιωμένη ευρωπαϊκή περίπτωση κορονοϊού καταγράφηκε στη Γαλλία τον Ιανουάριο του 2020. Ωστόσο, διάφορες μελέτες που εμφανίστηκαν έκτοτε το αμφισβήτησαν αυτό. Ιταλική έρευνα που επικεντρώθηκε επίσης στην ανάλυση λυμάτων, βρήκε ίχνη του ιού σε δείγματα του Μιλάνου και του Τορίνου που χρονολογούνται από τα μέσα Δεκεμβρίου 2019.