Τα smartphones εξαφανίζουν τους υπολογιστές

Το smartphone εδώ και αρκετό καιρό εξελίσσεται σε αδιαφιλονίκητο ηγέτη της παγκόσμιας αγοράς συσκευών, παραγκωνίζοντας άλλες προσωπικές συσκευές, όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα tablets.

Πλέον, το 94% των χρηστών του Διαδικτύου, παγκοσμίως, απαντά ότι διαθέτει smartphone (στοιχεία 2019), ποσοστό που έχει αυξηθεί κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες από το 2015. Επιπλέον, ένα ποσοστό 72% των χρηστών απαντά ότι το smartphone είναι η πιο σημαντική συσκευή για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 80% στις ηλικίες 16 έως 24 ετών.

Στην Ευρώπη, η κατοχή smartphone αντιπροσωπεύει ποσοστό 93%, ενώ το 83% δηλώνει ότι έχει στην κατοχή του ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένας στους δύο χρήστες του Διαδικτύου ότι έχουν μία συσκευή tablet. Στη Βόρεια Αμερική, τα ποσοστά κατοχής συσκευών είναι 92% (smartphone), 80% (υπολογιστή) και 51% (tablet), ενώ στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 92%, 60% και 29%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατοχή ηλεκτρονικού υπολογιστή – σταθερού ή φορητού – έχει μειώθηκε μεταξύ 2015 και 2019 κατά 19 ποσοστιαίες μονάδες, με την αγορά των υπολογιστών να απειλείται ευθέως από τα “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα. Κι αυτό γιατί τα smartphones, σύμφωνα με τους ίδιους τους χρήστες, τους προσφέρουν μεγάλη ευκολία στην ολοκλήρωση κάθε μορφής εργασιών σε σχέση με τους υπολογιστές και τα tablets.

Υπολογιστές και tablets

Ακόμη και έτσι, πάντως, 7 στους 10 χρήστες Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο απαντούν (2019) ότι έχουν στην κατοχή τους έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το υψηλότερο ποσοστό κατοχής υπολογιστή, παγκοσμίως, σημειώνεται στην Ελβετία (89%) και το χαμηλότερο στο Μαρόκο (28%).

Όσον αφορά την κατοχή tablet, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της GlobalWebIndex (Flagship Report on Device Ownership and Usage), αυτή φθίνει επίσης μεταξύ 2015 – οπότε είχε φτάσει το pick της – και 2019. Πλέον το ποσοστό κατοχής tablet, σε διεθνές επίπεδο, βρίσκεται στο 37%. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τα tablets είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις μεγαλύτερες ηλικίες χρηστών, ενώ τα νεαρότερα κοινά δείχνουν τη μικρότερη αφοσίωση σε αυτού του τύπου τις συσκευές. Μόλις 1 στα 4 άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών απαντά ότι έχει στην κατοχή του ένα tablet. Η αναλογία αυξάνεται σε 1 στα 3 για χρήστες του Διαδικτύου ηλικίας 25-34 ετών και κορυφώνεται σε 4 στους 10 στα άτομα ηλικίας 55-64 ετών.

Η ηλικία, μάλιστα, δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την επιλογή των χρηστών του Διαδικτύου να αποκτήσουν ένα tablet. Οι πολίτες με 2 ή περισσότερα παιδιά είναι 1,3 φορές πιο πιθανό από τον μέσο όρο να έχουν στην κατοχή τους ένα tablet.