Μαύρες προβλέψεις για την ύφεση

Από 7,5% έως 10,5% θα κυμανθεί η ύφεση στην Ελλάδα το 2020, σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), οι οποίες παρουσιάζουν μια πιο αρνητική πορεία για την οικονομία την τρέχουσα χρονιά σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, ο καθηγητής Νίκος Βέττας κατά τη διαδικτυακή παρουσίαση των στοιχείων της τριμηνιαίας έκθεσης του ιδρύματος για την ελληνική οικονομία, έδωσε δύο σενάρια: Το πρώτο κάνει λόγο για ύφεση 7,5% τη φετινή χρονιά. Ο αρνητικός πληθωρισμός θα κινηθεί στο 1,5% με 2%, άρα η ονομαστική ύφεση θα είναι 9% με 9,5%. Η δημόσια κατανάλωση θα υποχωρήσει κατά 7%, οι επενδύσεις κατά 25%, οι εισαγωγές – εξαγωγές θα μειωθούν κατά 20% – 25% και η ανεργία θα κινηθεί στο 19,3%.

Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο (περιλαμβάνει το ενδεχόμενο δεύτερου «κύματος» της υγειονομικής κρίσης), η ύφεση θα αγγίξει το 10,5%, με την ονομαστική να κυμαίνεται στα επίπεδα του 13% με 14%. Η ιδιωτική κατανάλωση θα υποχωρήσει κατά 11%, οι επενδύσεις κατά 40%, οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά 35% και η ανεργία θα ανέλθει στο 20,5%.

Σημειώνεται ότι πριν από περίπου τρεις μήνες οι προηγούμενες προβλέψεις του ΙΟΒΕ έκαναν λόγο για ύφεση από 5% έως 10%, ενώ πριν από δύο ημέρες η Κομισιόν αναθεώρησε προς το βέλτιστο τις εκτιμήσεις της, αναφέροντας ότι στην Ελλάδα η μείωση του ΑΕΠ θα είναι στο 9% (από 9,7% που είχε εκτιμήσει αρχικά).

Οσον αφορά τον αμέσως επόμενο χρόνο, το 2021, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για την ανάπτυξη. Δεν έχουμε πει ότι αυτό που θα χάσεις το 2020 θα το κερδίσεις το 2021» και σημείωσε ότι «ελπίζεις ότι θα το κερδίσεις».