Ψάχνουν στη Γερμανία τις φωτογραφίες της μικρής Μαρκέλλας – Νέα τροπή στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

Νέα τροπή λαμβάνουν οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για το σκοτεινό υπόβαθρο της απαγωγής της 10χρονης Μαρκέλλας στη Θεσσαλονίκη, καθώς διερευνάται πλέον το ενδεχόμενο η υπόθεση να συνδέεται με διεθνή κυκλώματα παιδικής εκμετάλλευσης, όπως αυτό που εξαρθρώθηκε πρόσφατα στη Γερμανία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews, η Αστυνομία έχει καταφέρει να ρίξει φως στην πορεία ηλεκτρονικών μηνυμάτων της 33χρονης που είχε απαγάγει το μικρό κορίτσι.

Πρόκειται για τρεις διαδικτυακές επαφές της συλληφθείσας, που είχαν βρεθεί από την πρώτη στιγμή στο επίκεντρο των ερευνών της Αστυνομίας. Οπως έχουν καταδείξει πλέον οι έρευνες, τουλάχιστον μία από τις τρεις ψηφιακές επαφές της 33χρονης εντοπίζεται στη βόρεια Ευρώπη.

Οι ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες αναφέρουν πως οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε συνεργασία με την Interpol και τη Europol για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο η υπόθεση να αποτελεί τμήμα των πολυδαίδαλων και διεθνών κυκλωμάτων διασποράς υλικού παιδικής πορνογραφίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο χρονικό διάστημα ένα αντίστοιχο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας έχουν σπεύσει να αξιοποιήσουν και οι αστυνομικές Αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη Γερμανία. Εκεί, στα τέλη του Ιουνίου, ανακοινώθηκε η εξάρθρωση του πυρήνα ενός ευρέως δικτύου εκμετάλλευσης ανηλίκων, που είχε έδρα την πόλη Μπέργκις-Γκλάντμπαχ και περιλαμβάνει περισσότερους από 30.000 υπόπτους. Ηδη έχουν συλληφθεί 11 άτομα που κατηγορούνται για παραγωγή και διασπορά υλικού σεξουαλικής εκ-μετάλλευσης ανηλίκων.

Στις γερμανικές έρευνες, όμως, περιλαμβάνεται και η νοτιοανατολική Ευρώπη και ειδικότερα η Ελλάδα. Οπως επισημαίνουν οι πηγές από τη Γερμανία, τα τελευταία χρόνια, λόγω των αρκετών περιστατικών εκμετάλλευσης ανήλικων προσφύγων, η χώρα μας βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο αντίστοιχων διεθνών ερευνών. Στη Θεσσαλονίκη, οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεχίζουν να «χτενίζουν» τον σκληρό δίσκο του λάπτοπ της 33χρονης, αλλά και τη διαδικτυακή της δραστηριότητα μέσω του κινητού τηλεφώνου της.

Αυτό που δυσχεραίνει τις έρευνές τους είναι ο τρόπος που η απαγωγέας της Μαρκέλλας επιχείρησε να καλύψει τα ψηφιακά ίχνη της. Λίγο πριν συλληφθεί, δεν έσπασε, αλλά έριξε νερό στον υπολογιστή και στο τηλέφωνό της, προκαλώντας μεγάλη φθορά στις συσκευές. Οι αστυνομικοί επιβεβαιώνουν ότι εντέλει θα καταφέρουν να δουν όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει μέσω λάπτοπ και κινητού, εξηγούν όμως ότι αυτό πιθανότατα θα απαιτήσει αρκετές ημέρες ακόμα.

Ακόμα και αυτή η κίνηση της 33χρονης, όμως, δηλαδή η απόπειρα καταστροφής των συσκευών της με νερό, ενισχύει τις υποψίες για ενδεχόμενες σχέσεις με διεθνή κυκλώματα, μέλη των οποίων θα μπορούσαν να την πληροφορήσουν ότι η ρίψη υγρών στους υπολογιστές είναι η μόνη αποτελεσματική πρακτική για την κάλυψη ψηφιακών ιχνών.

Η 10χρονη έχει μιλήσει στην Αστυνομία και για τις τηλεφωνικές κλήσεις της συλληφθείσας, αναφέροντας πως σε μία από τις συνομιλίες μιλούσε σε ξένη γλώσσα, ενώ σε άλλη έκανε συζήτηση για την πληρωμή μιας επιταγής. Σε αυτό το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, δεν θεωρείται καθόλου τυχαία χρονικά η πρόσφατη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδας, που την Παρασκευή 3 Ιουλίου ανακοίνωσε τη σύλληψη τριών Ελλήνων υπηκόων και τον σχηματισμό δικογραφίας εις βάρος ακόμα πέντε για το αδίκημα της πορνογραφίας ανηλίκων μέσω του διαδικτύου. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν αποκτήσει πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους και εφαρμογές, «κατεβάζοντας» ή και «ανεβάζοντας» πλήθος αρχείων με εικόνες και βίντεο.

Του Αλέξανδρου Κόντη
Real News