Ήταν 24 Ιουλίου του 1974, όταν οι στρατιωτικοί παρέδωσαν την εξουσία στους πολιτικούς, μετά την κατάρρευση της επτάχρονης δικτατορίας, υπό το βάρος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο…
Στις 23 Ιουλίου 1974 η επτάχρονη δικτατορία της 21ης Απριλίου, υπό το βάρος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κατέρρευσε. Οι στρατιωτικοί παρέδωσαν την εξουσία στους πολιτικούς και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας, επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου. Από την ημέρα αυτή αρχίζει η εποχή της «Μεταπολίτευσης», η λαμπρότερη, ίσως, περίοδος της πολιτικής ιστορίας του ελληνικού κράτους.
Η γενική επιστράτευση που κηρύχτηκε στις 21 Ιουλίου, μία ημέρα μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ήταν χαώδης και ανοργάνωτη και κατέδειξε την τραγική κατάσταση που βρισκόταν ο Ελληνικός Στρατός, μετά από επτά χρόνια δικτατορίας. Η κυβέρνηση Ανδρουτσόπουλου, που ήταν υποχείριο του «αόρατου δικτάτορα» Δημητρίου Ιωαννίδη, ήταν ανίκανη να πάρει σοβαρές αποφάσεις. Έτσι, η προσφυγή στους πολιτικούς ήταν μονόδρομος για τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.
Το πρωί της 23ης Ιουλίου, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος και οι αρχηγοί του Στρατού, αντιστράτηγος Ανδρέας Γαλατσάνος, Ναυτικού, αντιναύαρχος Πέτρος Αραπάκης και Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Αλέξανδρος Παπανικολάου, σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη διατύπωσαν την άποψη ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας στους πολιτικούς. Στη συνέχεια, ο Γκιζίκης κάλεσε τον Ιωαννίδη και του ανακοίνωσε την απόφαση της ηγεσίας του στρατεύματος, χωρίς αυτός να αντιδράσει.
Στις 2 μετά το μεσημέρι κλήθηκαν σε σύσκεψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες της προδικτατορικής περιόδου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αρχηγοί των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων Παναγιώτης Κανελλόπουλος της ΕΡΕ και Γεώργιος Μαύρος της «Ενώσεως Κέντρου», καθώς και οι Ευάγγελος Αβέρωφ, Σπύρος Μαρκεζίνης, Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, Στέφανος Στεφανόπουλος, Πέτρος Γαρουφαλλιάς και Ξενοφών Ζολώτας. Η δικτατορία της 21ης Απριλίου είχε ήδη καταρρεύσει.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ο σχηματισμός πολιτικής κυβέρνησης υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, ο οποίος έλαβε προθεσμία έως τις 8 το βράδυ να ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Εν τω μεταξύ, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, που προέκρινε τη λύση Καραμανλή, ήλθε σε επαφή με τον πρώην πρωθυπουργό, που ζούσε αυτοεξόριστος στο Παρίσι από το 1963, και του ζήτησε να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό στην Ελλάδα. Στις 6:30 το απόγευμα, ο Αβέρωφ, με υπόδειξη του Γκιζίκη, τηλεφώνησε στον Κανελλόπουλο και του ανακοίνωσε την άρση της εντολής που του είχε ανατεθεί.
Στις 8 το βράδυ επαναλήφθηκε η σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς και επικυρώθηκε η απόφαση για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ντ’ Εστέν διέθεσε πάραυτα το προσωπικό του αεροπλάνο για την άμεση επιστροφή του Καραμανλή, ο οποίος αφίχθη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 2 το πρωί της 24ης Ιουλίου κι έγινε δεκτός από ένα τεράστιο πλήθος πολιτών, που τον χαιρετούσε κυριολεκτικά ως ελευθερωτή. Στις 4 το πρωί, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη.
Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ορκίστηκε το πρώτο κλιμάκιο της κυβέρνησής του, αποτελούμενο από πολιτικά πρόσωπα της δεξιάς και του κέντρου. Ο Καραμανλής δίσταζε να συμπεριλάβει στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» πολιτικούς της Αριστεράς, για να μην προκαλέσει τους σκληροπυρηνικούς χουντικούς, που κατείχαν ακόμα καίρια πόστα στον κρατικό μηχανισμό. Στις 26 Ιουλίου συμπληρώθηκε η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, με την ορκωμοσία του δευτέρου κλιμακίου της κυβέρνησης.
Αμέσως μετά ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος: κατάργηση του στρατοπέδου της Γυάρου, απόλυση όλων των κρατουμένων, αμνήστευση όλων των πολιτικών αδικημάτων και απόδοση της ιθαγένειας στους πολίτες από τους οποίους την είχε στερήσει η δικτατορία του 1967. Στις άμεσες επιδιώξεις της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας συμπεριλαμβάνονταν η αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας και η διαμόρφωση κλίματος εθνικής ενότητας, η αποδιοργάνωση του πλέγματος εξουσίας της δικτατορίας και η αποκατάσταση του πολιτικού ελέγχου στο στράτευμα, η προετοιμασία για τη διενέργεια εκλογών και η αντιμετώπιση της κρίσης στην Κύπρο.
Αποτίω φόρο τιμής στον Ελληνικό λαό που επί επταετία υπέφερε υπό τον ζυγό της χούντας…
Αποτίω φόρο τιμής σε όλους τους αντιστασιακούς που βασανίσθηκαν….
Αποτίω ύψιστο φόρο τιμής και μνήμη στον Ελληνικό Κυπριακό λαό, που από την 20η Ιουλίου χειμάρρους αίματος από σφαγές των βάρβαρων εισβολέων, έχυνε εγκαταλελειμμένος …Αυτός ο ορμητικός χείμαρρος αδικοχαμένων χιλιάδων εθνομαρτύρων παρέσυρε και την χούντα στα Τάρταρα και έφερε την Δημοκρατία στην Ελλάδα…
Επέστρεψε από Παρίσι, θριαμβευτής ο Καραμανλής στην Ελλάδα…. όπου απουσίαζε από 9η Δεκεμβρίου 1963…και σαν σήμερα ορκιζόταν ενώπιον του επίορκου Γκιζίκη ενός εκ των πρωταγωνιστών της χούντας αλλά και ενός εκ των βασικών ενόχων της Κυπριακής Τραγωδίας….. Όταν ο «Αρχηγός» Μπονάνος άφηνε την Κύπρο να κατασφαγεί και δήλωσε επαίσχυντα ..».Ότι οι Τούρκοι την Κύπρο κτυπούν, εμείς είμαστε ΕΛΛΑΣ», οι συναυτουρργοί και συνένοχοι Γαλατσάνος., Αραπάκης, Παπανικολάου άπαντες προδότες και επίορκοι και αυτοί δεν διαφώνησαν…..και αργότερα αφού όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν, «τιμήθηκαν» έτσι από Καραμανλή διότι …ήταν ΑΥΤΟΙ που «πίεσαν» τον Ιωαννίδη να παραιτηθεί και να …επιστρέψει ο Καραμανλής επί τέλους στα πάτρια χώματα σαν απελευθερωτής…
Τρελά παιγνίδια παίζουν οι συγκυρίες στην Ιστορία….. Πανηγύρια και φιέστες από τη μια, σφαγές και ανείπωτα δράματα από την άλλη…..
Και χρωστάμε και χάρη στους Βαρβάρους διότι όπως δήλωσε ο εγκληματίας πολέμου πρωθυπουργός της εισβολής «Επαναφέραμεν την Δημοκρατίαν εις την Ελλάδα. Επαναφέραμεν τον κ. Καραμανλήν». Ο Τουργκούτ Οζάλ είχε πει επίσης : «Χάρις εις τους Τούρκους στρατιώτες, επανήλθε η Δημοκρατία εις την Ελλάδα. Εμείς βοηθήσαμε να επανέλθει ο Καραμανλής».
6000 άμαχοι και αιχμάλωτοι δολοφονήθηκαν, 1619 Αγνοούμενοι, 150000 -180000 εκτοπισμένοι πρόσφυγες, 30000 Εγκλωβισμένοι άμαχοι..37% Κατεχόμενα Κυπριακά εδάφη…… Τι άλλο…;;;;;
Τέλος τελειώνω με την «ιστορική» φράση το Καραμανλή την 14η Αυγούστου 1974, ΑΤΤΙΛΑΣ 2, όταν εκατοντάδες τουρκικά τανκς και αεροπλάνα βομβάρδιζαν την μικρή Κύπρο… Ήταν και το Κύκνειο άσμα της Κύπρου….Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ….. ΚΑΙ ΕΑΛΩ Η ΚΥΠΡΟΣ.
Επίλογος.
«Αυτοί που μας πρόδωσαν και εγκατέλειψαν ως αμνούς επί σφαγή το 1974, δεν θα μας…. «συγχωρέσουν» ΠΟΤΕ, για την επαίσχυντη πράξη τους αυτή…… Κανείς από αυτούς τους Εφιάλτες του Ελληνισμού, άμεσα υπεύθυνους, επίορκους, ενόχους, συνενόχους και συναυτουργούς, για την Κυπριακή τραγωδία και ειδικά ο αρχιερέας «Κάλχας», που την Κύπρο θυσίασε σε ελληνικό βωμό, δεν επισκέφθηκε την Εσταυρωμένη Περήφανη Κύπρο, ένα στεφάνι να καταθέσει, για τους χιλιάδες δολοφονημένους εθνομάρτυρες και ταπεινά να ζητήσει μια συγνώμη για να εξιλεωθεί (;)…
ΙΔΕ google. ΤΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. olympia.gr
Μου αρέσει!Μου αρέσει!