Μαζική φυγή ξένων επενδυτών απο την Τουρκία: Βλέπουν ολική κατάρρευση

Η οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας την καθιστά άκρως επικίνδυνη, διότι δεν έχει τίποτα να χάσει.

Τα στοιχεία για την φυγή ξένων επενδυτών που πουλάνε άρον – άρον τούρκικα ομόλογα δημιουργώντας συνθήκες πανικού στην τουρκική οικονομία, προκαλούν δέος. Το πρώτο εξάμηνο του 2020 αποτελεί ίσως παγκόσμιο ρεκόρ κατάρρευσης και σίγουρα αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για την Τουρκία. Οκτώ δις δολάρια ξένων επενδυτών αποσύρθηκαν από τα τούρκικα ομόλογα, δημιουργώντας την μεγαλύτερη φυγή που έχει αντιμετωπίσει χώρα, ενδεικτική για το τι περιμένουν οι ξένοι οίκοι για το μέλλον της.

Εάν μάλιστα τα στοιχεία αυτά αντιπαρατεθούν με τις επιδόσεις της τελευταίας επταετίας, γίνεται αντιληπτό πως η Τουρκία αντιμετωπίζεται εδώ και καιρό ως ένα αποτυχημένο κράτος (failed state). Συγκεκριμένα, το 2013 οι ξένες επενδύσεις σε τούρκικα ομόλογα ξεπερνούσαν τα 82 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ σήμερα, μόλις και μετά βίας ξεπερνούν τα 24 δις. Όταν ακόμα και στις αρχές του 2020, άγγιζαν τα 33 δις δολάρια.

Παρέμειναν μόνον οι… ισλαμιστές!

Η τουρκική οικονομία στηρίζεται πλέον κυρίως στις επενδύσεις του ισλαμικού κράτους του Κατάρ, και στην κλοπή των αποθεματικών από την κεντρική τράπεζα της Λιβύης. Κλοπή που διέπραξαν ο Ερντογάν με τον αχυράνθρωπο πρόεδρο της χώρας, Σαράτζ. Είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίον λειτουργεί η Τουρκία, που κυριολεκτικά ληστεύει ξένες χώρες εγκαθιδρύοντας καθεστώτα φιλικά προς αυτήν και οδηγώντας τους λαούς στην εξαθλίωση.

 

Μεγάλη συζήτηση γίνεται μάλιστα για μαύρα κεφάλαια που έχουν συρρεύσει από το Ιράν, φέρνοντας αυτές τις χώρες πιο κοντά, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και με τα κεφάλαια από το Κατάρ, καθώς η ισλαμική χώρα υπόκειται πλέον σε διεθνείς κυρώσεις. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της τουρκικής τράπεζας Halkbank, που έχει χαρακτηριστεί πλέον ως η τράπεζα του Ερντογάν, και τις υποθέσεις που υφίστανται στην Αμερική. Η τράπεζα ξέπλενε ιρανικά κεφάλαια και τα εισήγαγε στην τουρκική οικονομία. Βασική απαίτηση του Ερντογάν προς τον πρόεδρο Τραμπ, ήταν να κλείσει αυτή η υπόθεση χωρίς κυρώσεις για την τράπεζα ή την Τουρκία.

 

Κύρια πηγή εσόδων και πολιτικής, η ηρωΐνη!

noor one
Το εμπόριο ηρωίνης αποφέρει στην Τουρκία κάποια δισεκατομμύρια τον χρόνο. Δισεκατομμύρια μαύρου χρήματος τα οποία χρησιμοποιεί για να χρηματίζει ακόμα και δυτικούς αξιωματούχους ή να τροφοδοτεί λομπίστες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της διεθνώς. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, άλλωστε υπάρχουν μελέτες ακόμα και από τις εκδόσεις του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τον ρόλο που έπαιξε η ηρωίνη στην δομή του νέου τουρκικού κράτους. Στην Ελλάδα χαρακτηριστική είναι η υπόθεση του ναρκοπλοίου Noor1 και η εμπλοκή προσώπων «υπεράνω υποψίας» που εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί, θα μιλάμε για τον ορισμό της εμπλοκής του τουρκικού βαθέως κράτους στην πολιτική δυτικής δημοκρατίας και επιρροής της στους βασικούς αρμούς διακυβέρνησης.

 

Τα σημάδια αυτά αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά πως η Τουρκία δεν έχει τίποτα να χάσει και δεν θα διστάσει να προκαλέσει ακόμα και σύρραξη λόγω των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει.