Αιγυπτιακή απόβαση στο πεδίο της Λιβύης!

Πληροφορίες πως η Αίγυπτος αναβαθμίζει μαζικά τον εξοπλισμό του εθνικού στρατού της Λιβύης (LNA) μετέδιδε η εφημερίδα «Rai Al-Youm», κάνοντας λόγο για το πρώτο βήμα στη βοήθεια που θα δώσει το Κάιρο -μετά την έγκριση του Κοινοβουλίου- στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι η Σύρτη και οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της αποτελούν την «κόκκινη γραμμή» για την Αίγυπτο και πως ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δεν θα επιτρέψει να περάσουν στα χέρια της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζεται από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων συνεχίζεται και μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί τη Μόσχα πως στέλνει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό στους μισθοφόρους της στη Λιβύη, παρά το εμπάργκο όπλων. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στην Αφρική, έχει αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ρωσικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα -περιλαμβανομένου και ενός IL-6s-, τα οποία μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στους μαχητές της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρίας Wagner.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη έχουν κινητοποιήσει τις δυνάμεις γύρω από τη Σύρτη, όπου οποιαδήποτε νέα μεγάλη κλιμάκωση θα ενισχύσει τα σχέδια κύριων περιφερειακών δυνάμεων να εμπλακούν περαιτέρω στη διένεξη.

«Ο τύπος και οι ποσότητες των εξοπλισμών δείχνουν πρόθεση προς την κατεύθυνση να συντηρείται μια διαρκής επιθετική μάχιμη δράση» αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στην Αφρική.

Σημειώνεται πως τόσο η Ρωσία όσο και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός έχουν διαψεύσει προηγούμενες δηλώσεις του αμερικανικού στρατού ότι η Μόσχα στέλνει μαχητικά αεροσκάφη για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις της Wagner.

2 σκέψεις σχετικά με το “Αιγυπτιακή απόβαση στο πεδίο της Λιβύης!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.