Άμεση επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία!

Άρθρο – παρέμβαση του Χριστόφορου Μπουτσικάκη, Βουλευτή ΝΔ Α΄ Πειραιά και Νήσων

Η Τουρκία επιδίδεται σε αλληλουχία παράνομων ενεργειών σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Τελευταία πρόκληση, η απόφαση του κ. Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κατά παράβαση του ειδικού καθεστώτος της ως Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας.

Αυτή η εξέλιξη υπερβαίνει τη συνήθη πρακτική των εκβιασμών της Τουρκίας για ό,τι έχει να κάνει με την εισβολή στη Συρία, τη χρηματοδότηση από την ΕΕ για τους μετανάστες και τα ενεργειακά. Καταπατώντας τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, ο κ. Ερντογάν φαίνεται να καθιστά σαφές προς το εσωτερικό της χώρας του, αλλά και προς τη Δύση, την αλλαγή προσανατολισμού της Τουρκίας προς την Ανατολή.

Η Ελλάδα καταδίκασε από την πρώτη στιγμή και με τον έντονο τρόπο την απόφαση αυτή. Ακόμα και στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ που είχε ως θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε εκ νέου την τουρκική προκλητικότητα, ζητώντας να συζητηθεί η σχέση ΕΕ – Τουρκίας στο αμέσως επόμενο Συμβούλιο. Ζήτησε μάλιστα αυστηρές κυρώσεις, αφού δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών της ΕΕ και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση. Ειδικά δε για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση αυτή είναι ενδεικτική για τον τρόπο που η Τουρκία αντιμετωπίζει το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και το διαθρησκειακό διάλογο.

Ήδη, χάρη στις παρεμβάσεις μας, είχαμε μια σαφή καταδίκη της Τουρκίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενώ ετοιμάζεται και κατάλογος κυρώσεων, οι οποίες θα ενεργοποιούνται κάθε φορά, ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα των παραβατικών συμπεριφορών. Ελλάδα και Κύπρος αναμένουμε από την ΕΕ να δείξει την αλληλεγγύη, την αποφασιστικότητα και τη δύναμή της!

Αν όχι τώρα, πότε;