Κραυγή απόγνωσης των κατοίκων της Βηρυτού: «Δεν μας έμεινε τίποτα, καταστραφήκαμε»

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.750 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον Λιβανέζο υπουργό Υγείας, μετά την έκρηξη που συγκλόνισε νωρίτερα την Τρίτη την Βηρυτό. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του Λιβάνου περιγράφουν αποκαλυπτικές σκηνές.

Καταστράφηκαν κτίρια που απέχουν 10 χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης. Θραύσματα γέμισαν τους δρόμους και τα φώτα έσβησαν σχεδόν παντού.

«Ήμουν στη βεράντα όταν ολόκληρη η γειτονιά ταρακουνήθηκε αριστερά και δεξιά», δήλωσε στο CNN ο Μπέιν Φαχίχ, σκηνοθέτης που ζει στο δυτικό άκρο της πόλης. «Ήταν πολύ έντονο. Ποτέ δεν ένιωσα φόβο σαν αυτόν».
Ένα τεράστιο κόκκινο σύννεφο σκέπασε την πρωτεύουσα το Λιβάνου και καθώς οι κάτοικοι της πόλης – περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι – άρχισαν να συνειδητοποιούν την κλίμακα των ζημιών στα σπίτια τους, άρχισαν να ζητούν βοήθεια.

«Το λιμάνι της Βηρυτού έχει καταστραφεί τελείως», δήλωσε ο κάτοικος Bachar Ghattas στο CNN, χαρακτηρίζοντας τη σκηνή ως κάτι που μοιάζει με «αποκάλυψη».

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τη Βηρυτό έτσι. Η Βηρυτός σήμερα μοιάζει με τις καρδιές μας», δήλωσε η ακτιβίστρια Maya Ammar. «Δεν μας έχει απομείνει τίποτα. Ακριβώς όταν νομίζαμε ότι δεν θα μπορούσε να επιδεινωθεί η κατάσταση… Άνθρωποι πέθαναν. Άνθρωποι τραυματίστηκαν. Άνθρωποι έχασαν τα πάντα. Το λιμάνι έχει καταστραφεί. Ό,τι είχε απομείνει για να μας ταΐσει, ή να μας προμηθεύει, μπορεί επίσης να έχει χαθεί».

«Η οικογένειά μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα ζητούν να επιστρέψω στο σπίτι μου επειδή δεν θέλουν να αναπνέω τοξίνες … αλλά δεν μπορώ να επιστρέψω σπίτι. Έχω φίλους που έχουν χάσει τα σπίτια τους. Τα σπίτια τους καταστράφηκαν εντελώς», πρόσθεσε.