Πισώπλατο μαχαίρωμα στην Ελλάδα: Η ΕΕ νομιμοποιεί τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Λιβύη

Τη στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα οριοθετούσε τις θαλάσσιες ζώνες της ανατολικής Μεσογείου, καταργώντας και στην πράξη το παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με την Λιβύη, μία ευρωπαϊκή χώρα, η Μάλτα και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ προέβησαν σε μια ενέργεια τουλάχιστον υπονομευτική, συνομιλώντας με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εκπροσώπους της κυβέρνησης Σάρατζ της Λιβύης.

Η συμμετοχή στην άτυπη αυτή τετραμερή, νομιμοποιεί την στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Λιβύη συμβάλλοντας στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής. Ταυτοχρόνως όμως δεικνύει ένα τεράστιο έλλειμμα στρατηγικής στους κόλπους της ΕΕ.

Ο ίδιος ο Ζοζέπ Μπορέλ έχει επισκεφθεί την Ελλάδα, του έχει επιδειχθεί η μεθόριος στον Έβρο, έχει ενημερωθεί για ολόκληρο το πλέγμα των προβλημάτων με την Τουρκία, αλλά προφανώς, ουδόλως έχει κατανοήσει την σοβαρότητα της κατάστασης.

Χωρίς να επιδεικνύει ίχνος ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ούτε καν προσχηματικό, ο Ζοζέπ Μπορέλ συναντήθηκε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Έβαριστ Μπάρτολο, αμέσως μετά την επιστροφή των δύο τελευταίων από την Τρίπολη όπου συνομίλησαν με τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Ευκόλως συνάγεται ότι και στην περίπτωση αυτή, το τέχνασμα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών έχει να κάνει με τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης τον οποίο ισχυρίζεται ότι μπορεί να ασκήσει. Με τον ισχυρισμό αυτό «έπεισε» τον Ζοζέπ Μπορέλ να υιοθετήσει φιλική στάση απέναντι στην Τουρκία κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, παρ’ ότι μόλις είχε περάσει από τον Έβρο. Με τον ίδιο ισχυρισμό ο Σάρατζ έπεισε την Ιταλία να τον στηρίξει και να του εξασφαλίσει την αναγνώριση της ΕΕ.

Τώρα παρ’ ότι στη Μάλτα και την ιταλική νήσο Λαμπεντούζα η ροή παρανόμων μεταναστών δεν έχει ανακοπεί, Τσαβούσογλου και Σάρατζ υπόσχονται ότι θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει. Επίσης, μπορούν να επικαλεσθούν τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Λιβύη, ως αιτία της μέχρι σήμερα αποτυχίας τους. Έτσι βεβαίως μπορούν να επιτύχουν την νομιμοποίηση και την περαιτέρω ενίσχυση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην Λιβύη.

Σημειωτέον ότι οι κ.κ. Μπορέλ και Τσαβούσογλου είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να συναντηθούν πριν το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων που έχει προγραμματισθεί για τις 27 και 28 Αυγούστου στο Βερολίνο.