Κυριάκο, κοίτα τι έκανες…

Oι τραγικές αστοχίες, τα ψέματα και ο ρόλος της Γερμανίας και το μοιραίο αυτογκόλ στη δεύτερη, εντελώς αποτυχημένη, φάση διαχείρισης της πανδημίας – Σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πραγματικά αδύνατο να υπολογιστεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι υποεκτιμάται.

γράφει: Γιώργος Χαρβαλιάς
«δημοκρατία»

Οσες τηλεδιασκέψεις και διαγγέλματα αν κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμη και τον Τσιόδρα να στήσει… Ελ Σιντ στην πλατεία Συντάγματος, είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να ακυρώσει το μοιραίο αυτογκόλ στη δεύτερη, εντελώς αποτυχημένη, φάση διαχείρισης της πανδημίας.

Η έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων και η εκτίναξη της καμπύλης του Covid-19 στη χώρα έγινε εξαιτίας της αλόγιστης απελευθέρωσης των διασυνοριακών μετακινήσεων και της μαζικής εισόδου ξένων υπηκόων στη χώρα. Ας μην κοροϊδευόμαστε.

Ασφαλώς το φαινόμενο της αναζωπύρωσης δεν είναι μόνο ελληνικό. Είναι διεθνές. Ομως στην Ελλάδα το κοντράστ είναι έντονο και ιδιαίτερα απογοητευτικό, καθώς, χάρη στη συνετή διαχείριση της πρώτης φάσης, τα κρούσματα είχαν σχεδόν εξαλειφθεί. Κατά γενική παραδοχή των ειδικών ο κορονοϊός είχε «μηδενίσει» στις αρχικές εστίες μετάδοσης, όπως η Αττική.

Η αρχική επιτυχημένη υγειονομική διαχείριση έγινε επειδή βρέθηκαν μερικοί σοβαροί άνθρωποι, διακεκριμένοι επιστήμονες, που σε αντίθεση με τους πολιτικούς τσαρλατάνους στην Ελλάδα ξέρουν τη δουλειά τους και εξήγησαν στον Μητσοτάκη τι θα συνέβαινε αν άφηνε την κατάσταση στην τύχη της. «Εμείς δεν είμαστε Γερμανία που έχει ΜΕΘ και στο τελευταίο χωριό. Τα κρεβάτια είναι ελάχιστα κι έτσι και φρακάρουν οι μονάδες, οι συγγενείς των ασθενών θα παίζουν ξύλο. Θα υπάρξει τεράστια κατακραυγή και θα πέσει η κυβέρνηση»…

Το πήρε το μήνυμα ο πρωθυπουργός και υιοθέτησε τη σκληρή συνταγή, μαντρώνοντας τους Ελληνες, ακόμη και σε σημείο υπερβολής. Από την πρώτη εκείνη φάση του εγκλεισμού δεν έλειψαν τα στοιχεία της πολιτικάντικης διαχείρισης, με τις πληρωμένες καμπάνιες ενημέρωσης και τα «είπα-ξείπα» π.χ. για την αξία της μάσκας στην πρόληψη. Και ένα άλλο εξαιρετικά αρνητικό χαρακτηριστικό ήταν η δραματική απουσία δειγματοληπτικών τεστ που βαφτίστηκε, τάχα μου, «επιστημονική άποψη».

Εκ του αποτελέσματος, όμως, το πράγμα πήγε καλά. Μέχρι που ο Κυριάκος, πανικόβλητος από τις επιπτώσεις του lockdown, αποφάσισε να… σώσει τον τουρισμό. Η παρτίδα της φετινής σεζόν, βεβαίως, δεν σωζόταν και τζάμπα να προσφέραμε τις διακοπές στους ξένους. Γι’ αυτό και έπρεπε να στοχεύσουμε σε «λίγους και καλούς», υγειονομικά τσεκαρισμένους. Το εξήγησαν σημαντικοί παράγοντες του κλάδου, όπως ο Γιάννης Ρέτσος. Ο Αδωνις και ο Θεοχάρης, όμως, ήξεραν καλύτερα…

Το «ελευθέρας» στους Ευρωπαίους μπατιροτουρίστες και κατά δεύτερο λόγο στους Βαλκάνιους εποχικούς εργάτες γης ήταν το τραγικό αυτογκόλ της κυβέρνησης, που πάει τώρα να φορτώσει την έκρηξη των κρουσμάτων στους γάμους, στα πανηγύρια και στις… λιτανείες. Η κυβέρνηση άνοιξε τις πύλες εισόδου ανεξέλεγκτα, χωρίς να υποχρεώσει τους επισκέπτες να κάνουν τεστ ανίχνευσης κορονοϊού πριν πατήσουν σε ελληνικό έδαφος. Πολύ αργότερα και όταν το κακό είχε γίνει, επέβαλε το τεστ, αλλά μόνο στους…δεύτερης κατηγορίας τουρίστες! Στους Βαλκάνιους. Α! Και στους Αμερικανούς, που ξοδεύουν τα διπλάσια από τους Ευρωπαίους στην Ελλάδα.

Γιατί αυτή η διακριτική μεταχείριση; Γιατί δεν έκανε εξαρχής ο Μητσοτάκης αυτό που θα έκανε οποιαδήποτε χώρα σέβεται τον εαυτό της, όπως η Κύπρος, επιβάλλοντας προληπτικά τεστ στις χώρες προέλευσης των ταξιδιωτών; Μπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά η έκρηξη των κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος των τουριστικών μετακινήσεων οφείλεται στην ανεκδιήγητη γερμανική τσιγκουνιά. Οι Γερμανοί «έκαψαν» την ιδέα των προληπτικών τεστ σε ευρωπαϊκό επίπεδο και απλά ο Κυριάκος κάνει ό,τι κάνουν οι Γερμανοί.

Με μία τεράστια διαφορά. Η Γερμανία, όπως αποδεικνύουν πρόσφατες έρευνες, κερδίζει από την καθίζηση του τουριστικού ρεύματος, γιατί η ίδια εξάγει τουρίστες προς τον ευρωπαϊκό Νότο και δέχεται αναλογικά πολύ λιγότερους επισκέπτες. Σήμερα οι Γερμανοί μένουν στα σπίτια τους και ξοδεύουν εκεί τα ευρώ τους. Οσοι όμως έρχονται στην Ελλάδα (και μιλάμε, παρά την κρίση, για κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες) δεν μπαίνουν στον κόπο μιας προληπτικής εξέτασης. «Είναι πολλά τα έξοδα ενός τεστ για μια τετραμελή γερμανική οικογένεια» εξηγούσε στην «Καθημερινή» τον περασμένο Ιούνιο ο Γερμανός υφυπουργός τουρισμού Τόμας Μπαράις. Ετσι λοιπόν τα έξοδα επωμίστηκε ο υπερχρεωμένος Ελληνας φορολογούμενος. Κι επειδή δεν επαρκούν τα τεστ ούτε για τους γηγενείς, τα τεστ για τους ξένους γίνονται στην τύχη. Ενα εδώ, τρία εκεί. Οι υπόλοιποι… ρώσικη ρουλέτα.

Να λοιπόν πώς φτάσαμε εδώ. Οχι από τα πανηγύρια και τις εκκλησίες, αλλά από μια κυβέρνηση που είναι για τα πανηγύρια και από τους πολιτικούς μας που είναι αθεόφοβοι.

Σήμερα πλέον η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης γίνεται με καθαρά πολιτικούς και επικοινωνιακούς όρους. Τα ψέματα πέφτουν σύννεφο. Ή, για την ακρίβεια, η παραποίηση της αλήθειας. Μοναδικό μέλημα είναι να μη φανεί ότι τα κρούσματα έρχονται από το ανεξέλεγκτο άνοιγμα στον τουρισμό. Γι’ αυτό και τα εισαγόμενα από τους αεροπορικούς ταξιδιώτες απλούστατα δεν προσμετρώνται, παρά μόνο όταν αυτοί πατήσουν το πόδι τους στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας έχοντας αναπτύξει έντονα συμπτώματα δυσφορίας. Είναι οι λεγόμενοι «αυτοβούλως προσερχόμενοι», κατά τη νέα κυβερνητική μπακαλο-ορολογία. Για να μην ομολογήσουν ότι πρόκειται για τουρίστες, από αυτούς που προσκάλεσε άκριτα και αβασάνιστα η κυβέρνηση, χωρίς να τους υποχρεώσει σε ένα τεστ, μη τυχόν επιβαρυνθούν με το… 50ευρω.

Οι τουρίστες φορείς είναι απολύτως φυσικό, από τα αεροδρόμια ήδη, να μεταφέρουν τον ιό σε Ελληνες και από εκεί και πέρα η μπάλα έχει χαθεί. Σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πραγματικά αδύνατον να υπολογιστεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι υποεκτιμάται, αφού η καταγραφή γίνεται πρωτίστως στους «αυτοβούλως προσερχομένους». Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, στο Ισραήλ με 9.000.000 πληθυσμό, έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 80.000 κρούσματα με ελάχιστο ποσοστό θανάτων (0,7%), ενώ στην Ελλάδα ισχυριζόμαστε ότι τα κρούσματα είναι περίπου 5.000, μυστηριωδώς όμως το ποσοστό θνησιμότητας ανεβαίνει στο 5%. Τι σημαίνει αυτό; Οτι απλά κοροϊδευόμαστε. Γιατί στο Ισραήλ έχει ελεγχθεί περίπου ο ένας στους τέσσερις κατοίκους!

Στην Ελλάδα του επιτελικού κράτους τα τεστ θεωρούνται πολυτέλεια και τα κρατάνε για τους τουρίστες, όποτε και αν. Τώρα ετοιμάζονται να (ξανα)μαντρώσουν εμάς, επειδή άφησαν ανεξέλεγκτους τους ξένους! Καλές διακοπές, λοιπόν, όσο προλαβαίνετε και ο… Θεός βοηθός!

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Κυριάκο, κοίτα τι έκανες…

  1. Το θεμα ειναι οτι αν ανεβουν τα κρουσματα θα ανεβουν και οι διασωληνωμενοι και τοτε αν τελικα το προβλημα γιγαντωθει θα την πατησουν ΟΛΟΙ οι μνημονιακοι που επι μια δεκαετια κατεστρεψαν το συστημα Υγειας της πατριδας μας κλεινοντας Κέντρα υγείας, απολυοντας γιατρους και νοσηλευτές και ξεφτιλιζοντας τους μισθους των υπολοιπων αναγκαζοντας τους να φύγουν στο εξωτερικο χιλιαδες απο αυτους…

    Οταν λοιπον αυξηθουν τα κρουσματα και δεν φτανουν οι εντατικες τοτε θα πεσει το κεφαλι ΟΛΩΝ των μνημονιακων προδοτικων κυβερνησεων ΠΑΣΟΚ ΝΔ και Συριζα…

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.