Γιατί αλωνίζουν οι Τούρκοι

Η Άγκυρα προκαλεί, απειλεί και… κοροϊδεύει, αφού πιστεύει ότι οι εταίροι της Αθήνας στην Ευρώπη θα μείνουν και πάλι μόνο στα λόγια στην αυριανή τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Από τον ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟ
«δημοκρατία»

«Είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης» απειλεί η «φωνή του Ερντογάν» -η εφημερίδα «Yeni Safak». «Το “Oruc Reis” ακτινογραφεί τις θάλασσές μας» γράφει στο twitter ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ. «Η Μεσόγειος βήμα προς βήμα. Το “Oruc Reis” παίρνει ακτινογραφίες των θαλασσών μας. Εως τις 23 Αυγούστου συνολικά 1.750 χιλιόμετρα σεισμικών καλωδίων θα έχουν βυθιστεί στη Μεσόγειο για δισδιάστατη σεισμική έρευνα» υποστηρίζει ο Τούρκος υπουργός. Αλήθεια; Ψέματα; Προπαγάνδα; Η γαλλική «Le Monde» υπογραμμίζει ότι «τα δύο τρίτα αυτής της περιοχής βρίσκονται στην ελληνική θαλάσσια ζώνη, που αμφισβητείται εδώ και δεκαετίες από την Αγκυρα».

Οι Τούρκοι πάντως συνεχίζουν να προκαλούν, να απειλούν και να… κοροϊδεύουν, υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Αθήνας θα μείνουν και πάλι μόνο στα λόγια στην αυριανή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών. Αλλωστε η τηλεδιάσκεψη δεν γίνεται μόνο για τα ελληνοτουρκικά, αλλά για την επιβολή κυρώσεων στη… Λευκορωσία και τις εξελίξεις στον Λίβανο!

«Η συμφωνία του Καΐρου έμεινε… σιωπηλή μπροστά στις σαφείς απαντήσεις του τουρκικού ναυτικού» γράφει η «Yeni Safak». «Η Αθήνα και οι υποστηρικτές της δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την Αγκυρα, η οποία έστειλε το σεισμικό ερευνητικό πλοίο “Oruc Reis” μεταξύ Αιγύπτου και Κρήτης συνοδεία φρεγατών» γράφει προκλητικά η τουρκική εφημερίδα.

«Η Τουρκία έδειξε την ανωτερότητά της στην περιοχή» ισχυρίζεται ο απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ και προσθέτει: «Ο πόλεμος της Τουρκίας κερδίζεται… Αυτό που κάνει η Τουρκία είναι να δηλώσει το πεδίο και να τοποθετήσει εκεί τη στρατιωτική της δύναμη, εάν είναι απαραίτητο. Αυτό απέτυχαν να κάνουν οι Ελληνες… Αλλά αν η Ελλάδα τολμήσει να παρέμβει, η επέμβαση των πολεμικών πλοίων δίπλα στο “Oruc Reis” είναι αναπόφευκτη υπό αυτές τις συνθήκες» απειλεί ο Τούρκος ναύαρχος.

Και οι εταίροι μας στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ; Νίπτουν τας χείρας τους, σωστοί Πόντιοι Πιλάτοι. Να δούμε αν και η αυριανή τηλεδιάσκεψη θα αποφασίσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Γιατί «η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι καθηλωμένη σε αδράνεια», όπως γράφουν οι «Financial Times». «Ποιος δίνει σημασία στις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο;» διερωτάται με μπόλικη δόση ειρωνείας η βρετανική εφημερίδα.

Τι γυρεύετε… καλοκαιριάτικα; Οπως γράφει η γερμανική «Tagesschau», «οι διπλωμάτες των Βρυξελλών αναγκάζονται να παρέμβουν εν μέσω θέρους προκειμένου να παράσχουν στήριξη σε δύο κράτη-μέλη τα οποία απειλούνται από την συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή, την Ελλάδα και την Κύπρο»! Φυσικά και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως «η κλιμάκωση της έντασης δεν συνιστά λύση των προβλημάτων και ότι η λύση που πρέπει να δοθεί πρέπει να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο». Φυσικά και στα λόγια «η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιθυμεί να δημιουργούνται αμφιβολίες σχετικά με το ποια πλευρά υποστηρίζει στο πλαίσιο αυτής της διαμάχης. Είναι πολύ σημαντικό να καταστεί σαφές πως η Ενωση είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο χωρίς εξαιρέσεις». Στην πράξη όμως; Πού είναι η αλληλεγγύη στην πράξη;

Σύμφωνα με τη γαλλική «Les Echos», «η ευρωπαϊκή διπλωματία ζητά τον διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αμήχανος από τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών-μελών της Συμμαχίας, εξέφρασε την άποψη ότι «αυτή η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί με πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ συμμάχων και σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες». Κουραφέξαλα… Αλλωστε τον Αύγουστο δεν πρέπει να υπάρχουν ειδήσεις πέρα από τα μπάνια του λαού! Ο ύπατος αρμοστής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζόσεπ Μπορέλ «μέσω σειράς τηλεφωνικών συνομιλιών προσπαθεί να πετύχει μια λύση μέσω της διαπραγμάτευσης», όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα. «Φυσικά και συμφωνούμε ότι η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητική και πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου» δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Μπορέλ. Ισες αποστάσεις από θύμα και θύτη! Ουδεμία πίεση από τη διεθνή κοινότητα αισθάνεται η Αγκυρα.

Οπως λέει ο Τούρκος δημοσιογράφος Μπουλέντ Μουμάι, ο Ερντογάν «βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση μόνο στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, καθώς λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα χάνει τα ερείσματά του στο εσωτερικό. Ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει να πετύχει μια νίκη στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Επιζητεί μια λύση η οποία θα του επιτρέψει να εμφανιστεί ως ο ήρωας της χώρας». Και προφανώς θα το τραβήξει… O Μουράτ Γετκίν, πρώην διευθυντής της αγγλόφωνης «Hurryet», γράφει στην ιστοσελίδα Yetkinreport ότι «η ένταση με την Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα δευτερεύον όφελος για τον Ερντογάν, ο οποίος επί του παρόντος αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι χαρές για την μετατροπή της Αγια-Σοφίας σε τζαμί δεν κράτησαν όσο αναμενόταν».

Η γαλλική «La Tribune» σημειώνει ότι «αντιμέτωπος με μια σοβαρή οικονομική κρίση στη χώρα του, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να “λάμψει” στη διεθνή σκηνή και να επεκτείνει την επιρροή του πέραν των τουρκικών συνόρων, στη Συρία, στη Λιβύη και τη Μεσόγειο». Προσθέτει η γαλλική εφημερίδα: «Ο Ερντογάν θέλει να επιβληθεί στον αγώνα για υδρογονάνθρακες και να επιβεβαιωθεί η Τουρκία ως πρώτη δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο. Ενδειξη αυτής της βούλησης για κατάκτηση είναι η συμφωνία που υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2019 με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GAN), που οριοθετεί τα διμερή θαλάσσια σύνορα, καταπατώντας αποκλειστικές περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου».

Σωστές οι διαπιστώσεις! Αλλά και η Γαλλία φαίνεται να μας ξέχασε τις τελευταίες ημέρες. Κάποιοι αναλυτές λένε ότι ο Μακρόν έχει εκνευριστεί γιατί βλέπει να παίζονται κάποια «παράξενα παιχνίδια» στην ανατολική Μεσόγειο για να μείνουν απέξω οι γαλλικές πετρελαϊκές εταιρίες από την μελλοντική μοιρασιά. Ο Τούρκος απόστρατος στρατηγός Ερντογάν Καρακούς ισχυρίζεται ότι «τον κύριο λόγο στις εξελίξεις στη Μεσόγειο τον παίζει η Γερμανία γιατί θέλει μερίδιο και, εάν υπάρξει συμφωνία, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την πειθώ του Βερολίνου». Οπως υποστηρίζει ο Καρακούς, «οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου δεν αποφασίζουν για τις τύχες τους. Υπάρχουν χώρες υποστήριξης πίσω από τις χώρες της περιοχής. Εάν κάνετε μια συμφωνία με αυτές τις χώρες, αυτό μπορεί να αποδώσει». Μήπως ξέρει κάτι παραπάνω ο Τούρκος ναύαρχος;

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Γιατί αλωνίζουν οι Τούρκοι

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.