Η σημασία των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού @atsipras δεν έγκειται στις παροχές αλλά στην πλήρη ανατροπή των πολιτικών και οικονομικών δεδομένων

Το «πακέτο Τσίπρα» που ανακοινώθηκε χθες στο Ζάππειο αδικείται από το γεγονός ότι έρχεται σε προεκλογικό χρόνο και επομένως δίνει τροφή για «φθηνή» επιχειρηματολογία περί παροχολογίας. Ελάχιστοι ωστόσο εστιάζουν, στην ουσία των ανακοινώσεων, στην προσπάθεια δηλαδή της κυβέρνησης να διαμορφώσει συνθήκες ριζικής ανατροπής των οικονομικών και πολιτικών δεδομένων, σε μια προσπάθεια να βγεί η χώρα από τον «γύψο» της λιτότητας και των ασφυκτικών υπερπλεονασμάτων.

Όπως σημειώνει η Νικόλ Λειβαδάρη σε άρθρο της στο tvxs.gr:

«Θα μπορούσε να είναι και το… «κόλπο γκρόσο» του Ευκλείδη Τσκαλώτου – στην πραγματικότητα όμως είναι το τελικό στάδιο ενός σχεδιασμού που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 με την δημιουργία του cash buffer (του λεγόμενου «μαξιλαριού ασφαλείας») και ολοκληρώνεται τώρα με την σύσταση του ειδικού ταμείου εγγυήσεων προς τους δανειστές.

Κοινώς, πάνω σ’ αυτήν την βάση εγγυήσεων η κυβέρνηση θα μπορεί την επόμενη τριετία να σχεδιάζει προϋπολογισμούς με ετήσιο στόχο πλεονάσματος 2,5% αντί για 3,5%. Και τούτο, με την σειρά του, σημαίνει πως αποδεσμεύεται ετησίως πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος περίπου 1,9 δισ. για μέτρα αναδιανομής του εισοδήματος, φορολογικών ελαφρύνσεων και κοινωνικής στήριξης, ήτοι για την μεγάλη στροφή από το δόγμα της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας στο μοντέλο της μεταμνημονιακής αντιλιτότητας.

Σύμφωνα με το Reuters δεν είναι ακόμη σαφές εάν το σχέδιο Τσίπρα-Τσακαλώτου είναι αποδεκτό από τους δανειστές. Κατά το Bloomberg, εκφράζονται ήδη αντιρρήσεις από την πλευρά του ESM. Σύμφωνα όμως με κυβερνητικές πηγές το πακέτο του Ζαππείου βρίσκεται ήδη σε προωθημένες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών και τα μηνύματα, ειδικά από τις Βρυξέλλες, είναι θετικά.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η τελευταία εκδοχή, είναι προφανές πως οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν άρδην. Σε οικονομικούς όρους, η αποδέσμευση από τα πλεονάσματα του 3,5% σηματοδοτεί ντε φάκτο το πιο μεγάλο, έως τώρα, βήμα για την ανάκτηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας. Καταργεί την ανάγκη των – «ματωμένων» ή μη – υπερπλεονασμάτων, αφήνει ουσιαστικά πλέον και όχι πενιχρά περιθώρια μεταμνημονιακής ανάταξης, και ανοίγει τον δρόμο στην, εκάστοτε, κυβέρνηση να χαράσσει «ιδιόκτητη» οικονομική πολιτική.

Σε πολιτικούς όρους, καταρρίπτει πλήρως και οριστικά το περίφημο αφήγημα περί άτυπου, τέταρτου Μνημονίου. Εκθέτει επίσης σοβαρά όσους, το καλοκαίρι του 2018, ξιφουλκούσαν κατά της καθαρής εξόδου από το Μνημόνιο και πλειοδοτούσαν υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης.

Και, επιπροσθέτως, μάλλον θέτει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώπιον ρητής ανάγκης για άμεση αλλαγή σχεδίου διακυβέρνησης: Εως τώρα, ο οδικός χάρτης που περιέγραφε για την διακυβέρνηση της ΝΔ ήταν να «αγοράσει» για δύο χρόνια ευρωπαϊκή αξιοπιστία μέσω μεταρρυθμίσεων και στην συνέχεια, μετά το 2021, να διαπραγματευτεί με τους εταίρους την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5%. Εάν όμως αποδειχθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη «αγοράσει» την εν λόγω αξιοπιστία και είναι έτοιμος να την κεφαλαιοποιήσει δύο χρόνια νωρίτερα, τότε το πολιτικό και εκλογικό πρόβλημα για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι επίσης εξαιρετικά σοβαρό…»

 

infiltr8or

3 σκέψεις σχετικά με το “Η σημασία των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού @atsipras δεν έγκειται στις παροχές αλλά στην πλήρη ανατροπή των πολιτικών και οικονομικών δεδομένων

  1. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Θεσσαλονίκη σήμερα και αύριο – Συνέντευξη Τύπου αύριο Τετάρτη 8 Μαϊου 2019 στις 13.00 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης
    Πλεύση Ελευθερίας
    • 07/05/2019

    Η ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ!
    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΪΟΥ 2019 στη 1 το μεσημέρι
    ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-Αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από σήμερα η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, που πραγματοποιεί εξόρμηση στη #Μακεδονία!
    Αύριο Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 στη 1μμ θα δώσει Συνέντευξη Τύπου με τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας Γερακίνα Ευσταθίου, Χρήστο Ιβάνοβιτς, Νίκο Παπαδόπουλο και Μιχάλη Χουρδάκη στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης).
    Νωρίτερα θα επισκεφθεί το λιμάνι Θεσσαλονίκης και τους εργαζόμενους στον ΟΛΘ, ενώ αύριο το απόγευμα θα μεταβεί στη Χαλκιδική.

    Ενημερώνουμε για τις θέσεις και το πρόγραμμά μας!
    Για #δημοκρατία και λαϊκή #κυριαρχία
    Ενάντια στα #Μνημόνια και στη #Συμφωνία_των_Πρεσπών
    #plefsieleftherias Πλεύση Ελευθερίας #koitame_mprosta

    Μου αρέσει!

    1. Θα κατάθεση η Ζωή όταν έρθει η ώρα για τα 100 δις τσίπρα βαρουφάκη????
      Θα πάει κάποιος φυλακή για την προδοσία της Μακεδονίας????
      Θα την ψηφίσουμε και μετά θα τα ξεχάσει όλα αυτά????

      Μου αρέσει!

  2. Τι μας λεει το άρθρο;; …γλυκά-γλυκά σπέρνει αμφιβολίες για το αν οι παροχές ειναι ΑΡΓΥΡΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ / ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ και παράλληλα οτι στην πραγματικότητα ειναι ΕΛΠΙΔΑ λήγης της μνημονιακής μας πορείας.
    Μάλιστα !!
    Το τι ΙΧΥΕΙ θα το «ανακαλύψουμε» εσχάτως ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ στις βουλευτικές -ισως και νωρίτερα.
    Ωστόσο, τοσον ο ΧΡΟΝΟΣ της εξαγγελίας όσο και το ΥΦΟΣ / ΕΚΦΡΑΣΗ του εξαγγέλωντος Πρωθυπουργού, με προιδεάζουν ΑΡΝΗΤΙΚΑ,

    Δεν έχω καμία αμφιβολία οτι και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ να ειναι η σημερινή πορεία μας, οι -όποιες- εξαγγελίες θα γινόντουσαν ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ… προς εξαγορά ψήφων / πωληση συνειδησεων. Εξ άλλου οι τυπικοί «αριστεροί» εκτιμούν δεόντως τον χρηματισμό έναντι ΑΧΡΕΙΑΣΤΩΝ συνειδήσεων, ιστορίας, κυριαρχίας και γενικότερα έναντι ΑΞΙΩΝ -που δεν τρώγονται !!

    Μια ερωτηση : από ΠΟΤΕ και από ΠΟΥ το λεγόμενο δημοσιονομικό buffer αυξύθηκε απο περίπου 25 δις σε 40 δις… ΕΝΤΟΣ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ περιπου (15 δις αύξυση) ;; . Απο δανεικά ή «εγγυητικά» κεφαλαια ;;
    Διότι το εμπορικό μας ισοζύγιο επιμένει στην αρνητικότητα.. και η παραγωγή συνεχίζει να είναι ασθμαίνουσα.

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.