H απάντηση Αβραμόπουλου στον Σόιμπλε για τις Γερμανικές αποζημιώσεις

avramopoulos-stratiotis-nd_600_375_-1520156875Απάντηση στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ο οποίος χαρακτήρισε τους Έλληνες πολιτικούς ανεύθυνους επειδή συζητείται το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, έδωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Αβραμόπουλος είπε:

«Κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Άλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία.

Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων.

Η Ελλάδα δεν «αποπροσανατολίζεται» από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού.»

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε μέσω της εφημερίδας Neue Osnabrücker Zeitung »να μην οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση με όχημα δήθεν νόμιμες αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία».

»Θεωρώ ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ανεύθυνες. Πολύ πιο σημαντικό από το οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς για τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτήν την πορεία. Η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά μέχρι τώρα, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Και από αυτόν τον δρόμo δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται. Σε ότι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων δεν βλέπω καμιά ελπίδα, γιατί το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό» δηλώνει προκλητικότατα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Και έγγραφο Αβραμόπουλου στην Βουλή

«Η Ελληνική Κυβέρνηση όπως έπραξε και στο ζήτημα των αποζημιώσεων των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, παρεμβαίνοντας στη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, διατηρεί το δικαίωμα να ανακινήσει έτερες πτυχές των γερμανικών αποζημιώσεων, τη στιγμή που θα κρίνει καταλληλότερη προς τούτο, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το σύνολο των παραμέτρων», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5 Απριλίου, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει επίσης ότι «ανοικτό και διακριτό από το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, παραμένει επίσης το θέμα του κατοχικού δανείου, το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεώθηκε να συνομολογήσει με τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις κατοχής».

Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι ευρύτερα «το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ως συνέπεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, απασχολεί από μακρού χρόνου την Ελλάδα και αποτελεί ζήτημα με ιστορικές, ανθρωπιστικές, πολιτικές και νομικές παραμέτρους».

«Η Ελλάδα συνεκτιμώντας τις ανωτέρω παραμέτρους και λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις εκάστοτε συγκυρίες στις διμερείς και διεθνείς σχέσεις, εγείρει τακτικά το θέμα στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων μεταξύ ανωτάτων στελεχών των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπηρεσιακών επαφών μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων», σημειώνει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών και ενημερώνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών αποστέλλει την Έκθεση της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α΄και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που χαρακτηρίστηκε απόρρητο από το υπουργείο Οικονομικών, στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για την επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και την υποβολή της σχετικής γνωμοδότησης.

newsit.gr

22 σκέψεις σχετικά με το “H απάντηση Αβραμόπουλου στον Σόιμπλε για τις Γερμανικές αποζημιώσεις

    1. Συμφωνώ Σπύρο, άλλα το θέμα είναι πάρα πολύ δύσκολο.

      Η Αμερικανολάγνα λουλού βέβαια το γνωρίζει, γι’ αυτό ψάχνει πολύ σοβαρή νομική βάση για να κινηθεί … εάν κινηθεί λόγω άνωθεν εντολών …

      Μου αρέσει!

  1. Πολύ φοβάμαι πως αυτή η κυβέρνηση θα «κάψει» το θέμα σε σημείο που δεν θα μπορούν οι (όποιοι) επόμενοι να το διεκδικήσουν δυναμικότερα και αποτελεσματικότερα

    Μου αρέσει!

  2. -Η συνθήκη Σένγκεν που προετοίμαζε το έδαφος για την νομισματική ένωση ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη εισερχόμενα στο κοινό νόμισμα θα παραχωρούσαν την νομισματική τους πολιτική εκχωρώντας μέρος της στην κεντρική Ευρωπαϊκή εξουσία και στο άρθρο 50 της συνθήκης νομισματικής ένωσης αναφέρεται ότι καλή τη πίστη, όλα τα κράτη μέλη παραιτούνται από τυχόν απαιτήσεις που μπορεί να έχουν απέναντι σε άλλα κράτη μέλη μέσα στην Ευρωζώνη.

    -Με τον περίφημο Καλλικράτη -μια από τις πρώτες κινήσεις του Papandreou με το που πήρε την εξουσία στα χέρια του, η χώρα χωρίζεται σε 13 μικρότερα σύνολα, κάτι σαν τις πόλεις-κράτη του πάλαι πότε.
    Αυτό όμως επίσης σημαίνει ότι η έννοια του έθνους κράτους, ως ενωμένης αυθύπαρκτης οντότητας έχει πια κατακερματιστεί.
    Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι θέλουμε να διεκδικήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις δεν μπορούμε πια να το κάνουμε ως ένα κράτος – έθνος απέναντι σε άλλο κράτος-έθνος αφού είμαστε ομοσπονδία καντονιών πλέον!
    Ο μόνος τρόπος δηλαδή να ξαναγίνουμε κράτος έθνος, να αποκτήσουμε και πάλι την εθνική μας κυριαρχία και ασυλία αλλά και να ζητήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι .να φύγουμε από την ζώνη του ευρώ, αλλά με τους δικούς μας όρους!

    Μου αρέσει!

  3. νομιζω οτι η ενωση της γερμανιας το 1990,εγινε με τετοιο τροπο ωστε να αποφευγονται οι αποζημιωσεις.
    κατι σαν η γερμανια να μην «φαινεται»,ως ενιαιο κρατος.

    Μου αρέσει!

  4. Είναι καλό να διεκδικείς, το θέμα είναι όμως και το πως το κάνεις. Για ξεκάρφωμα καλά τα είπε αλλά δεν υπάρχει κάτι άλλο. Δεν είναι ηλίθιοι οι Γερμανοί να πληρώσουν και θα το αποφύγουν πάση θυσία, εμεις πρέπει να κινηθουμε πιο οργανωμένα.

    Μου αρέσει!

  5. Μήπως το θέμα το είχε κλείσει ο επονομαζόμενος Εθνάρχης και δεν τολμά κάποιος να μας το πεί γιατί συμφαίρει όλους, ο καθένας για διαφορετικό λόγο;

    Μου αρέσει!

    1. Οι Γερμανικές αποζημιώσεις δεν κλείνουν ούτε με non paper ούτε με μυστικές προσωπικές συμφωνίες του γερο-Καραμανλή παρά μόνο αν το αποφασίσει ο ελληνικός λαός διά των νομίμων εκπροσώπων του στο Κοινοβούλιο. Δεν νομίζω να έχει έρθει παρόμοιο ψήφισμα στη Βουλή. Ο Σόϊμπλε λέει παπαριές

      Μου αρέσει!

  6. Λοιπόν τώρα που μίλησε ο φον Αβραμό χέστηκε η Γερμανία.
    Θα τις πάρει η χώρα.
    Κι΄αν βάλει τίποτα καινούργια μανικετόκουμπα θα δείτε τι θα πάθει ο κακός ο Σόιμπλε.
    Πάνω τους….

    Μου αρέσει!

  7. Θα γινει οτι εγινε και με τη χαγη προσφατα.Μας κοροιδευουν και θα στειλουν το θεμα στη χαγη, χωρις η χωρα να απαιτει τις αποζημιωσεις.Αν η χωρα μας απαιτουσε τις αποζημιωσεις στην περιπτωση του διστομου θα προεβαινε σε κατασχεσεις γερμανικων περιουσιακων στοιχειων κατι που οπως θα γνωριζετε ολοι δεν το υπεγραφε ο υπουργος δικαιοσυνης!Με ολο το συναπαντημα που συνοστιζεται στην Ελληνικη βουλη δεν υπαρχει περιπτωση να παρουμε ουτε ενα Ευρω απο τη γερμανια! Εδω εφτασε ο τσιπρας να θετει το θεμα στο σοιμπλε για καμια ψηφο και δεν προλαβε να παρει την κυβερνηση και ξεπερασε την κωλοτουμπα του σαμαρα!Μονο με Ελληνικη κυβερνηση μπορουμε να παρουμε οτι μας χρωστανε με Ελληνοφωνη θα πληρωνουμε συνεχεια και εμεις και τα παιδια μας!

    Μου αρέσει!

  8. Κοιτα να δεις…
    Για πρωτη φορα Ελληνας ΥΠΕΞ απαντα γραπτως και δημοσιως για το συγκεκριμενο θεμα και μαλιστα σε Γερμανο Υπουργο.
    Δευτερη ευχαριστη εκπληξη μετα την ρηματικη διακοινωση προς τον ΟΗΕ.
    Ευγε.

    Μου αρέσει!

    1. Δεν μπορεί, πλάκα κάνεις… Γιατί να μην κάνει τσαμπουκάδες; Αφού ξέρει ότι το θεμα, με την νομική οδό, θα πάρει κακά δεκαριά χρόνια. Μήπως θα είναι εκεί για να απολογηθεί; Από την άλλη, ψέμματα είπε ο Σόιμπλε ότι οι Έλληνες πολιτικοί στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό; Αμφιβάλλει κανείς; Και κάτι τελευταίο: σημερα ΔΕΝ μπορούσε να μην απαντήσει ο Αβραμόπουλος. Ο Γερμανός τον είπε ούτε λίγο ούτε πολύ καραγκιόζη. Χτες όμως, όταν έβγαλε τη δήλωση το γερμανικο υπουργείο Εξωτερικών, προτίμησε να κάνει τον λαλάκα… Ασε μας λοιπόν με το νούμερο… Οσο για την ΝΟΤΑ στον ΟΗΕ, μάλλον δεν έχεις καταλάβει τι συμβαίνει…

      Μου αρέσει!

      1. Κιτσο,σιγουρα ο Αβραμοπουλος δεν εμπνεει και πολυ το εθνικο συναισθημα.Αυτο που εχει σημασια ομως,ειναι πως τετοιες διπλωματικες πρακτικες εχουμε να τις δουμε απο πριν το ’99,ισως και πριν το ’96.
        Η αλλαγη ειναι εμφανης.
        Το ¨νουμερο¨στο οποιο αναφερεσαι,αν και αντιπαθης για πολλους,δεν παυει να ειναι ο Υπουργος Εξωτερικων της Πατριδας σου.Εχουμε αρκετους εχθρους,ας μην καθρεφτιζομαστε στα μουτρα τους.Η Κριτικη πρεπει να ειναι η αδερφη της λογικης σου,οχι το μπασταρδο παιδι του καθημερινου σου μισους.
        Σου υπενθυμιζω πως κιολας αποδεχτηκες τον Γερμανικο ισχυρισμο πως η συζητηση για τις πολεμικες αποζημιωσεις ειναι απλος προσανατολισμος.
        Νικησες τον εαυτο σου λοιπον.Παμε παρακατω.
        Εαν θελεις να με διαφωτισεις με το τι συμβαινει με την ανταλλαγη των ρηματικων διακοινωσεων αναμεσα στην Ελλαδα και την Τουρκια,ειμαι προθυμος να σε ακουσω.Κατι θα ξερεις εσυ παραπανω απο ‘μενα.

        Μου αρέσει!

  9. Οτι ακριβως π ρ ά τ τ ε ι η συντριπτικη πλειοψηφιας ελληνονυμων, π ρ ά τ τ ε ι και το κατ’ ευφημισμον κρατοπορνιδιον μετα των
    εκδι{δε}δομενων αντιπροσωπων. Πενιχρες οι αμοιβες των ανωνυμων καθημερινων »παλλακιδων», αστρονομικες των επωνυμων συνοδών των Συνόδων Κορυφης.

    Μεριδα λεοντος στις Κυβερνο-Χουκερ
    Ενισχυμενη μεριδα στους Κυβερνο-μπατλερ
    Μεριδουλα στα Κυβερνο-κομματοσκυλα

    Αρχαϊδια {αυθεντικα} του Καραμπελα, και φωτοτυπημενα του ΦοροΧριστακου για τους υπολοιπους. {Μαλαξυριαρχον Λαον}

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.